четвер, 30 квітня 2020 12:32

На Донбасі розпочалася операція Об'єднаних сил
7

30 квітня 2018 року о 14:00 в Україні закінчилася Антитерористична операція (АТО), а замість неї розпочалася операція Об'єднаних сил (ООС) – військова операція із відсічі та стримування збройної агресії РФ на Донбасі.

Зміна формату АТО на ООС була прописана в законі про реінтеграцію Донбасу, який 20 лютого 2018-го підписав 5-й президент України Петро Порошенко.

Головна відмінність ООС від АТО – це військова операція, яка спрямована проти окупації російськими військами територій Донбасу.

Зона проведення операції – територія всієї Донеччини та Луганщини до адмінкордонів із Харківською, Дніпропетровською та Запорізькою областями, а також Азовським морем.

Операції Об'єднаних сил підпорядкували не тільки підрозділи Збройних сил, але й всі силові структури на території Донецької та Луганської областей.

Основними відмінностями ООС від режиму АТО є:

– передача повноважень з керування військовими та правоохоронцями на Донбасі від СБУ до Генштабу ЗСУ;

– введення посади Командувача ОС – він призначається президентом за поданням начальника Генштабу;

– введення понять "райони бойових дій" і "зони безпеки" – останні розташовані на контрольованих урядом територіях поряд із лінією розмежування;

– введення особливого порядку на території проведення ООС, який надає військовослужбовцям розширені права.

Із початком ООС на всій території Донецької та Луганської областей запроваджений особливий порядок пропуску. Він розділений на три зони: "зелена" – доступ громадян необмежений, "жовта" – перебування можливе за наявності документів (проводиться огляд речей і транспорту) та "червона" – перебування осіб тимчасово обмежене або заборонене. Межі районів визначає командувач Об'єднаних сил.

На Донбасі почалася Операція Об’єднаних сил
Фото: Facebook/Держприкордонслужба
На Донбасі почалася Операція Об’єднаних сил
На Донбасі почалася Операція Об’єднаних сил
На Донбасі почалася Операція Об’єднаних сил
Володимир Кравченко

Права військових у зоні проведення ООС суттєво розширені. Зокрема, вони мають право застосовувати в разі крайньої потреби зброю та спецзасоби до правопорушників, затримувати й доправляти осіб до органів Нацполіції, перевіряти документи, а в разі їхньої відсутності – затримувати громадян для встановлення особи.

Також військові можуть здійснювати особистий огляд громадян, їхніх речей та автомобілів, входити до приватних осель чи на територію підприємств, установ та організацій, використовувати в разі потреби зі службовою метою авто, що належать громадянам (за їхньою згодою), підприємствам, установам та організаціям (крім транспорту дипломатів та консулів чи міжнародних організацій).

Командувачі ООС:

генерал-лейтенант Сергій Наєв (16.03.2018 – 06.05.2019);

генерал-лейтенант Олександр Сирський (06.05.2019 – 05.08.2019);

генерал-лейтенант Володимир Кравченко (з 05.08.2019 – донині).

Окрім армійської складової, в межах ООС проводиться ряд правоохоронних, цивільно-гуманітарних заходів. А також реалізується комплекс проєктів щодо відновлення інфраструктури та створення умов для подальшого мирного життя регіону.

12 квітня 2014 року проросійські бойовики захопили місто Слов'янськ Донецької області. З цієї дати почалося силове протистояння на Донбасі між українськими військовими та незаконними збройними формуваннями сепаратистів, підконтрольними Росії.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі розпочалася операція Об'єднаних сил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі