вівторок, 27 липня 2021 20:23

Ми маємо сталу лінію зіткнення, яка не просувається вглиб - експерт про перемир'я

Ми маємо сталу лінію зіткнення, яка не просувається вглиб - експерт про перемир'я
Ігор Козій: "Наскільки ми сьогодні безпідставно втрачаємо громадян у погонах — оце питання найперше має стояти під час підбиття підсумків". Фото: Facebook

Перемир'я, оголошене рік тому, у липні 2020 року, слід оцінювати за тим, наскільки воно дало можливість вдосконалити наші збройні сили. Головне досягнення перемир'я — фіксована лінія зіткнення, що не просувається вглиб України.

Про це Gazeta.ua розповів військовий експерт Ігор Козій.

"Ми повинні виходити з тієї стратегічної мети, наскільки це перемир'я надало Україні можливість озброїтись і перебудуватись, — каже він. — Щоб наступного року ми спромоглися досягти ще більшого в галузі безпеки і оборони".

Найперше, вважає експерт, слід звернути увагу на права і свободи військовослужбовців, окреслені Радою Європи.

"Наскільки ми сьогодні безпідставно втрачаємо громадян у погонах — оце питання найперше має стояти під час підбиття підсумків. Причому підсумків не тільки цього перемир'я, а й усіх подій, що відбувалися протягом 2014-2019 років", — заявляє він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко і "Справа Громад" передали на фронт комплект оптичної розвідки

Що дав Україні рік затишшя на Донбасі? На це в експерта немає однозначної відповіді.

"Ми не знаємо, чи відбуваються реформи у збройних силах. Суспільство не знає. Знаємо з повідомлень військової прес-служби про події на Сході України. Але не бачимо ані стратегічної мети, ані тих перспективних кроків, що сьогодні відбуваються у збройних силах та секторі безпеки. Крім тих речей, які анонсує Верховна Рада як розглянуті у першому чи другому читанні. Але ми так і не знаємо, чи будуть ці речі доведені до кінця".

Чи є позитивним те, що суспільство під час війни з Росією не бачить перспектив зміни і розвитку такої важливої складової, якою є сектор безпеки і оборони? — ставить питання експерт.

"Нація тоді сильна, коли об'єднана єдиною метою. Є надія, що в наступні роки не відбудеться більшого загострення, і майбутній час реально зможе показати, чого ми досягли. Головне позитивне досягнення внаслідок перемир'я полягає в тому, що ми маємо сталу лінію зіткнення, яка не просувається вглиб України", — підсумовує Ігор Козій.

27 липня 2020 року на Донбасі був оголошений повний і всеосяжний режим припинення вогню. Це найтриваліший період перемир'я за всі сім років війни на Сході України. Кількість обстрілів і втрат різко скоротилася.

Тим не менш інша сторона нерідко ігнорувала перемир'я і проводила обстріли українських позицій. За рік перемир'я зафіксовано 2186 обстрілів, у результаті яких загинули 53 українські військові і 147 були поранені.

Протягом квітня 2014 року загинуло 14 українських бійців — це були найбільші втрати з часів оголошення перемир'я.

Зараз ви читаєте новину «Ми маємо сталу лінію зіткнення, яка не просувається вглиб - експерт про перемир'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі