Ексклюзиви
середа, 18 листопада 2020 14:15

Мають по 2 вищі освіти: цікаві факти про сержантів ЗСУ

Збройні сили України відзначають День сержанта. Свято встановили за Указом президента України від 19 квітня 2019 року.

Сержант – це звання молодшого керівного складу в багатьох країнах світу.

Перші згадки про звання датовані ХІ ст. В армії сержантами називали землевласників та лицарів. Наступного столятті сержантами стали називати окремих службовців, що виконували поліційні функції.

У Франції XV ст. звання запровадили в регулярну армію.

У збройних силах країн НАТО сержантів вважають "кістяком армії". Саме вони мають налагоджувати зв'язок та виконання наказів.

Автор: Міністерство оборони
  Сержанти ЗСУ відзначають своє професійне свято
Сержанти ЗСУ відзначають своє професійне свято

"Насправді в армії керують сержанти. Особливо на війні. Конкретний солдат може не бачити офіцера місяцями. Команди отримує саме від сержанта. На початку російської навали 2014 року, у підрозділах, які втрачали офіцерів, командували саме сержанти, - каже старший сержант 44-ї окремої артилерійської бригади Андрій Кобзар.

29 листопада 2019 року президент України Володимир Зеленський схвалив законопроєкт №0906 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо виконання військового обов'язку та проходження військової служби".

Цей документ розширив перелік звань ву сержантській структурі. Тепер перелік звань виглядає так: молодший сержант, сержант, старший сержант, перший сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант, головний майстер-сержант. Що більш відповідно еквівалентній колонці "NATO Code" по STNAG 2116.

"Перехід ЗСУ на стандарти НАТО є дійсно великим кроком у розвитку військ. Розширили функції і повноваження сержантського корпусу. У СРСР це був погонич солдат, а на Заході сержант – вдалий менеджер, який налагоджує взаємозв'язок із іншими видами та родами військ. Він є прикладом і другом для солдат", - каже Кобзар.

В Україні найвищий показник рівня освіти сержантського складу.

Автор: Міністерство оборони
  Сержанти ЗСУ відзначають своє професійне свято
Сержанти ЗСУ відзначають своє професійне свято

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці дали окупантам чергового стусана

"У багатьох підрозділах протягом 2014-2016 років кількість сержантів з вищою освітою сягала 70-80 відсотків. Вони спокійно замінювали офіцерів, що вибували зі строю. Сама посада не передбачає вищої освіти. Була купа людей, що закінчили по 2 освіти. Це нечуваний рівень у світовій історії", - каже військовий.

На початку російсько-української війни до лав ЗСУ прийшли багато людей, що в мирний час займали керівні посади.

"Уміло взяли на себе керівний процес, налагодили вертикалі управління і горизонтальні зв'язки. Це дало змогу нам зорганізуватися на початку війни. Досі зі мною на зв'язку 2 командира бригад, які мені дзвонять і ми ряд питань вирішуємо разом. Це немислимо в радянській армії та довоєнній армії. Це не панібратство, а рівень довіри. Наш перехід до підвищення ролі і значення є важливим кроком. Що відповідає вимогам ХХІ століття.

252 українські військові частини не годуватимуть за новою системою харчування. Їжу поставлятимуть приватні компанії-аутсорсери - підприємства, які готували для військових.

106 військових частин ЗСУ, які встигли перевести на нове харчування, складуть контракти з постачальниками 1 січня 2021 року – після торгів.

Кабінет міністрів України, за пропозицією Міноборони, уніс зміни до постанови КМУ від 28 грудня 2016 р. № 1026. Урядова постанова від 21 жовтня 2020 р. № 1042 дозволяє закупати готові страви у приватних підприємців.

Зараз ви читаєте новину «Мають по 2 вищі освіти: цікаві факти про сержантів ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути