понеділок, 13 лютого 2017 16:25

"Мафіозна донецька влада все робила, щоб регіон був відірваний від решти України" - Іван Дзюба

"Мафіозна донецька влада все робила, щоб регіон був відірваний від решти України" - Іван Дзюба
фото: Радіо Свобода

Української влади на Донеччині ніколи не було. 1991-го вона перейшла до рук донецьких мафій. Вони все робили, щоб Донеччина була відірваною від решти України.

Про це виданню МИР розповів колишній дисидент і герой України Іван Дзюба.

"Український комуніст Микола Скрипник проводив політику дерусифікації зрусифікованого українського населення. У нього була дуже широка й успішна програма українізації Донбасу. Коли Сталін побачив загрозу для його централізаторських планів, прийшов розгром усіх національно-культурних сил. Після цього на Донбасі української влади не було. Була влада, яка безпосередньо підкорялася Москві. За незалежність України вони проголосували, бо були надії на краще життя. Але незалежна Україна не виправдала тих надій. Життя стало ще гіршим, а влада на Донеччині перейшла в руки донецьких мафій. Створювалася атмосфера "відрубності", окремості Донбасу, незацікавленості в інформації про решту України, усілякі перешкоди чинилися культурним контактам. Мафіозна донецька влада все робила, щоб Донеччина була одірваною від решти України", - сказав він.

"Там були і зараз є люди, які мислять по-українському, які готові стояти за українські інтереси, але їх меншість і всі вони, практично, були змушені звідти переселитися", - додав Іван Дзюба.

За його словами, військове вирішення ситуації на сході неможливе.

"Воно можливе було на самому початку подій. Зараз там сформована своя влада, свої структури, якесь своє життя. Є немала армія, 40-50 тисяч, може й більше. Не кожна європейська країна має таку армію. Деякі військові кажуть, що вони могли б зараз піти в наступ і змести це все. Але тоді треба бути готовими до величезних жертв. Навряд чи якась українська політична сила візьме таку відповідальність на себе", - сказав Дзюба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет пояснив, за яких умов не було б війни й анексії Криму

"Але припустимо, що й справді українська армія змела все це і звільнила Донецьк. Уявіть мільйонний Донецьк, настроєний вороже до України. Що буде далі? Як у ньому урядувати? Що робити? Словом, сьогодні я виходу не бачу. Можливо, років за 5 чи 10 виснажиться антиукраїнська енергія в цьому регіоні і вона побачать, що зайшли в глухий кут", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «"Мафіозна донецька влада все робила, щоб регіон був відірваний від решти України" - Іван Дзюба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі