неділя, 11 серпня 2013 15:45

"Корупція - велика хвороба України" - генконсул Німеччини

"Корупція - велика хвороба України" - генконсул Німеччини
Клаус Ціллікенс Фото: gazeta.ua

Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку Клаус Ціллікенс закінчує свою роботу на цій посаді і відправляється до Берліна. Чотири роки тому під його керівництвом було створено в Донецьку консульство, працює візовий центр, який був першим з п'яти відкритих Посольством Німеччини в Україні. На сьогодні цей центр оформляє в середньому 60 заявок на день.

Підводячи підсумок перебуванню в Донецьку пан Ціллікенс повідомив на зустрічі зі ЗМІ, що Німеччина вважає перспективною співпрацю у сфері енергоефективності, альтернативної енергетики, екології. У взаємодії між нашими країнами залишаються важливими питання розвитку культури та демократизації.

Ваші найяскравіші моменти за 4 роки?

- Створення консульства, потім Євро-2012. Світова прем'єра опери "Летючий Голландець" в Донецьку. 3 роки ми готували це проект. Ідея народилася тут, а ми допомагали здійснити цю мрію. Два фестивалі "Ніч індустріальної культури. Друга зміна". Культурний обмін - це дуже важливо для нас, це може дати вам нові стимули, залучити сюди туристів.

Підписання Угоди про асоціацію з ЄС: що в цьому випадку отримає Європа, а що Україна?

- Я зіткнувся з тутешнім стереотипом: якщо це добре для них, то це має бути погано для нас, неможливо, щоб виграли обидві сторони. Але це ще радянський підхід. Європейський шлях України - це добре і для вас, і для нас. В Асоціації ми бачимо плюси. Для нас - в області сільського господарства і продуктів харчування. Німецькі споживачі будуть раді отримати альтернативи - більш якісні і дешевші продукти. У зростанні та стабільності української економіки всі зацікавлені. Через договір про асоціацію ваша економіка буде зростати. Для України Німеччина - великий партнер. І в тому, що стосується торгівлі, і в плані інвестицій. Є велика необхідність модернізувати промисловість цього регіону, а ми в Німеччині маємо досвід як модернізувати промислові регіони. На жаль, ми бачимо, що є стагнація і наші інвестиції за 4 роки сюди не додалися. Українська економіка знаходиться в глухому куті, зростання практично нуль. Звичайно, це обмежує можливості для благополуччя.

Чи не зіпсувалися ваші стосунки з донецькою владою після показу в Україні фільму "Інший Челсі", де в негативному ключі фігурував донецький чиновник Микола Левченко?

- Відносини не стали гірше. Для мене завжди двері були відкриті і це не порожній комплімент. Я знаю з мого київського досвіду і з досвіду, отриманого в інших країнах, що це не автоматично. Якщо ви думаєте, що в Німеччині такий же політик відразу б пішов з політики, то я б сказав, що ні. У нас в Німеччині є журналізм досить різкий, політики це сприймають, але не обов'язково йдуть у відставку. Той факт, що Микола Левченко щиро і навіть сміливо спілкувався з режисером - це плюс. Можу уявити, що коли дивився фільм, він був не задоволений. Але у нас хороші професійні стосунки, я не відчував проблем через цей фільм.

Чи стикалися ви з корупцією в Донецьку?

- Так. Були конкретні випадки, це пов'язано зі справами консульства. А більше я вважаю неправильним про це говорити. Звичайно, ми розуміємо, що корупція це дуже велика і постійна хвороба цієї країни. На наш погляд, це сильно заважає розвитку України. І закрити очі на це неможливо. Це, звичайно, не так легко позбутися корупції. Але про це треба щиро говорити. Думаю, Європа хоче допомагати вам, супроводжувати вас на шляху боротьби з корупцією. Але важливо, щоб українці самі говорили корупції "ні". Це система і неможливо одній людині змінити цю систему.

Як змінився Донецьк і ваші уявлення про нього за 4 роки?

- Місто розвивається. Менталітет людей розвивається. І це трохи більш по-європейськи - те, як люди поводяться, як вони думають. У цьому плані мій особистий досвід дуже позитивний.

Замість відповіді на питання, що ж є головною проблемою українців, генконсул Німеччини розсміявся.

- Це ви самі повинні вирішити. Ми можемо дати стимул, допомагати. Але це ваша країна і вам треба розвивати цю країну.

Зараз ви читаєте новину «"Корупція - велика хвороба України" - генконсул Німеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі