середа, 20 січня 2021 17:29

Корисний ідіот заганяє Україну в російську пастку - експерт

Представники ОРДЛО виступили з ініціативою віддати Україні цивільник жителів окупованого Донбасу: жінок, літніх людей та осіб із хворобами обличчя.

Контактною із ними особою назвали проросійського політика Віктора Медведчука, кума президента Росії Володимира Путіна.

Україна не має сильної позиції на перемовинах, попадає в розставлені РФ пастки, розповідає Дмитро Снегірьов співголова громадської організації "Права справа" в інтерв'ю Gazeta.ua

Автор: Апостроф
  Дмитро Снєгирьов - співголова Громадської ініціативи "Права Справа". Історик, юрист. Уродженець Луганської області. У 2012 році за ініціативи Снєгірьова праві руху об'єдналися у Блок національних сил Луганщини.
Дмитро Снєгирьов - співголова Громадської ініціативи "Права Справа". Історик, юрист. Уродженець Луганської області. У 2012 році за ініціативи Снєгірьова праві руху об'єдналися у Блок національних сил Луганщини.

Що це таке за "одностороння ініціатива представників ОРДЛО"?

Це намагання Росії перехопити ініціативу в питанні врегулювання ситуації на Донбасі. Звинуватити нас в блокуванні процесу обміну і показати свою договороспроможність, здатність впливати на процеси, що відбуваються там. Тим більше ця заява Росіян, показала нам, що саме вони керують цим процесом. Вони скористалися недолугою ситуацією, що сталася в Тристоронній контактній групі. Цьому передували заяви радника української делегації в ТКГ щодо Донбасу Олексія Арестовича з приводу того, що обмін відбудеться напередодні Різдва.

Ми вже говорили про те, що росіяни віддають Україні людей напередодні саме православних свят. Таким чином намагаються показати свою доброчесність що й побачили з їх заяви напередодні Водохрещ. Насправді ця ситуація стала і прорахувати її легко - за календарем великих церковних свят.

Але в процедурі обміну саме з нашої сторони виник хаос: від різних джерел лунають незрозумілі цифри стосовно кількості людей, яких ми заберемо – Кравчук каже про десять осіб, Арестович - про сотню. Теж саме стосується і заяв нашого омбудсмена Людмили Денисової, яка розповідає, що в полоні перебуває 252 людини в той час, як бойовики кажуть про 254 особи. Ми просто кричимо про те, що не вулодіємо реальним станом справ і нічогісінько не контролюємо.Росіяни користуються цим і звинувачують нас в затягуванні процесу.

Нам забивають гол на нашому полі – РФ таким чином уникає звинувачення у заполітизованості процесу обміну. А ми не можемо пояснити, що затягують процес вони. Тепер вони можуть звинуватити нас в тому, що ми блокуємо обмін і не бажаємо забирати своїх людей.

Поки Арестович комусь розповідає, що ми перехоплюємо ініціативу, росіяни такими кроками "роблять нас в суху". Використовують навіть аварії проти нас: напередодні цієї заяви в Луганській області вибухнув газопровід. Декілька населених пунктів залишилися без газу і РФ звинуватила в цьому Україну. Вони намагаються виставити нашу державу таким собі терористом, що в люті морози залишила людей без тепла.

Водночас вони вийшли з пропозицією такого собі "благородного гуманітарного кроку". Це красивий політичний хід.

На жаль, українська сторона продемонструвала повну неготовність до таких політичних пасток.

Автор: Соцмережі
  Росія заганяє нас у пастку
Росія заганяє нас у пастку

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти надумали провести новий "референдум" на Донбасі

Для чого вони це роблять? Хто взагалі приймає подібні рішення?

Власне одна людина – президент Російської Федерації Володимир Путін. Намагається підвищити суб'єктність свого кума Віктора Медведчука всередині України. Свого часу його вивели з процесу обміну полоненими, що не сподобалося РФ. Тепер його представляють як єдину в Україні людину, яка може все вирішити.

Тобто Росія створює всі умови, щоб виставити Україну дурнуватою, неспроможною державою. Сама ж з себе РФ робить миротворця.

На цьому фоні дурнувато виглядають заяви Арестовича про те, що звільнені люди будуть перевірятися спецслужбами. Це взагалі-то стала практика і вона називається карантин. Її використовують всі держави - це нормально, щоправда, розумні люди про таке не говорять.

Таким чином корисний ідіот Арестович малює картинку в якій Росія віддає нам людей, а він кричить, що перевірятиме полонених і потім повертатиме.

Що це за люди, яких хочуть повернути?

Можливо будуть і шпигуни, але на це питання зможуть відповісти спецслужби. Це будуть цивільні особи, які або за штучними звинуваченнями, або за проукраїнські погляди потрапили до їх тюрем. Особливої уваги вартує те, що вони наполягають на людях з хворобами.

Російські бойовики як людей до полону беруть? Спускається з Кремля план — зібрати стільки-то людей. Це обмінний фонд РФ і він сам по собі невичерпний.

Бойовики беруть цей "план" і просто ловлять людей — кого дійсно за проукраїнські чи антиросійські погляди, а кого за критику окупантів в соцмережах.

У цілому ті люди, що живуть на окупованих територіях, всі є заручниками. Вони в будь-який момент можуть стати в'язнями.

Як має відповідати та взагалі чинити в такому випадку Україна? Тобто представники української контактної групи.

На російські ініціативи треба відповідати дзеркально, а не розповідати про перевірки. Маємо заявити, що теж можемо віддати їм їх бойовиків, але в рамках перемовного процесу. Це зможе нівелювати можливий пропагандистський ефект від обміну.

Можемо віддати їм таку кількість бойовиків, що перебувають в нас під слідством. Але зараз ми в ситуації, в якій жодне рішення Україну не задовольнить. Тобто якщо ми даємо ту ж саму кількість – вони заявляють, що були першими, а не віддаємо так почнуть кричати, що ми блокуємо процес.

Леонід Кравчук заявляє про те, ці дії та ініціативи порушують перемовний процес. Вибачте, а коли РФ взагалі щось виконувала? Є популярна фраза, яку приписують Бісмарку "Домовленості з Росією не варті паперу, на якому підписані", так воно правда. Якщо домовлятися з невизнаними республіками – так вони ніхто. Ви сіли грати з шулерами, і логічно припустити, що вони роздають краплені карти. Щоб перемогти треба приймати максимально неочікувані та нестандартні рішення.

Автор: Уніан
  Жителями окупованого Донбасу росіяни поповнюють обмінний фонд
Жителями окупованого Донбасу росіяни поповнюють обмінний фонд

Як мають діяти українські спецслужби стосовно до ініціативи Медведчука? Він влазить у процес без наданих на то відповідних повноважень.

Медведчук очолював процес перемовин офіційно з 2014 року, він ним керував по 2018 рік. Що з цим робити, коли СБУ не відреагувала на його візит щодо газових питань? Тоді ми могли порушити кримінальне провадження.

Більш ніж впевнений, Що СБУ і цього разу проігнорують це.

Шану українським воїнам, загиблим під час битви за аеропорт у Донецьку, віддав аташе з питань оборони при посольстві Великої Британії в Україні, комадор Королівських ВМС Тім Вудс. Про це в середу повідомило британське посольство.

Зараз ви читаєте новину «Корисний ідіот заганяє Україну в російську пастку - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі