понеділок, 12 грудня 2022 15:35

Колосальні зміни в армії: роль Порошенка у створенні боєздатних ЗСУ

Автор: prm.ua
  У британському Королівському інституті оборонних досліджень відзначили роль Порошенка та військового керівництва України з 14-го року у створенні боєздатних ЗСУ
У британському Королівському інституті оборонних досліджень відзначили роль Порошенка та військового керівництва України з 14-го року у створенні боєздатних ЗСУ

За каденції п'ятого президента Порошенка після 2014 року були зроблені колосальні зміни в українській армії – як в якісному, так і кількісному плані. Про це в інтерв'ю НВ заявив експерт британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень Олександр Данилюк. Він наголошує: значною мірою ми повинні подякувати і військовому, і політичному керівництву України того часу за те, що Збройні сили були створенні в тому боєздатному вигляді, в якому вони ніколи до того не існували.

"Після 2014 року колосальні були зроблені зміни і в якісному, і в кількісному плані. Багато хто сміявся, коли країну включали в десятку найбільш спроможних армій світу п'ять років тому. Але це так і є. Я думаю, що значною мірою ми повинні подякувати і військовому, і політичному керівництву України в той момент за те, що насправді Збройні сили були створенні в тому боєздатному вигляді, в якому вони ніколи до того не існували",- сказав Данилюк.

"Якщо говорити, наприклад, про кількісні показники. Україна за своїми артилерійськими спроможностями (а це найбільш важливі спроможності у цій війні, як ми бачимо) входила в світовий ТОП: понад півтори тисячі одиниць ствольної артилерії, приблизно така ж кількість РСЗВ. Це такі кількості, які одиниці країн в світі мають: Росія, Сполучені Штати, Китай, Іран, Пакистан — найбільші оці військові super power, ті що Путін згадує", – пояснює експерт.

"Щільність протиповітряної оборони: 60 дивізіонів відновлених і модернізованих систем С-300, БУКи, трошки С-125 (вони менш важливі). Колосальна робота над підвищенням живучості, постійні тренування по виживанню в умовах повномасштабного вторгнення і ударів ракет по місцях дислокації. У нас менше 15 відсотків втрат по системам з початку війни. Це безпрецедентний успіх", – зазначає Данилюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми підірвали фундамент російських сил" – Іван Ступак

"Подивіться, що відбувається зараз з російськими аеродромами внаслідок атак українських безпілотників. Хочу сказати, що у нас, на щастя, таких втрат нашої небагаточисельної бойової авіації навіть в умовах, коли рівняли аеродроми Калібрами, іншими російськими ракетами, не було", – констатував Данилюк.

"Та ж авіація. У нас, здавалося, цих літаків не так і багато. Якщо порівняти з середньою (кількістю) по країнам НАТО, не брати до уваги Сполучені Штати, то виявиться, що і літаків було не так мало, і пілоти були непогано підготовлені. Танки — також дуже важливе питання. Понад 900 танків в строю, більшість з яких були після 2014 року не те, що відновлені, модернізовані. Просто їх не було до 2014 року, були абсолютно зворотні процеси", – нагадав Данилюк.

Україна за пів року війни майже повністю перейшла на зброю і припаси НАТО, від яких тепер залежить. Лише США, головний постачальник, дали нам зброї майже на 10$ млрд, британці на $3 млрд. На початку вторгнення українська стратегія та протитанкові ракетні комплекси NLAW, зенітні Stinger і дрони Bayraktar допомогли розбити росіян на підступах до Києва й на півночі. Упродовж весни стратегія вогняного валу росіян призвела до важких втрат і повільного відступу наших захисників на Донбасі. За останнього півтора місяця завдяки реактивним системам залпового вогню HIMARS та іншим українські захисники знищили десятки російських складів, командних пунктів і мости через Дніпро, чим знову переломили перебіг війни на нашу користь. Українське командування каже, що потребує значно більше зброї та припасів. Gazeta.ua оцінила, що саме зі зброї прибувало та як впливало на війну.

Зараз ви читаєте новину «Колосальні зміни в армії: роль Порошенка у створенні боєздатних ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі