четвер, 16 січня 2020 11:11

Кіборги: сьогодні Україна вшановує захисників ДАПу

Автор: Нікіта Тітов
  Кіборги витримали, не витримав бетон
Кіборги витримали, не витримав бетон

16 січня в Україні – День пам'яті захисників Донецького аеропорту. Бої за ДАП стали символом незламності та бойового духу українського війська, захисників терміналів почали називати кіборгами.

Українські військові боронили летовище з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. Загалом – 242 дні.

Перший бій між українськими оборонцями та проросійськими бойовиками відбувся наприкінці травня 2014 року. Того дня окупанти відступили, зазнавши важких втрат, і на кілька місяців відмовились від штурму летовища. Восени 2014-го бойові дії поновилися значно масштабніше.

За даними зведеної волонтерами "Книги пам'яті загиблих", у січні 2015 року за Україну загинули 272 військових.

Українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російських окупаційних військ та проросійських бойовиків, затято відстоюючи українську землю.

6 грудня 2017 року у День Збройних сил України відбулася прем'єра фільму "Кіборги" режисера Ахтема Сеїтаблаєва. З нагоди виходу стрічки в прокат команда "Кіборгів" та фонд "Повернись живим" організували ініціативу #ЯНебайдужий!: з кожного квитка, придбаного на фільм, 5 грн перераховували на допомогу сім'ям загиблих у боях за Донецький аеропорт.

За майже два місяці прокату стрічка зібрала 22 252 882 грн. З них 1 523 230 грн передали через фонд сім'ям загиблих захисників.

13 січня 2015-го після тривалого обстрілу бойовиками впала диспетчерська вежа аеропорту Донецька.

Того ж дня під Волновахою на Донбасі терористи так званої ДНР обстріляли з "Градів" контрольно-пропускний пункт ЗСУ. Під удар потрапив рейсовий автобус. Загинули 12 людей.

Зараз ви читаєте новину «Кіборги: сьогодні Україна вшановує захисників ДАПу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі