Ексклюзиви
вівторок, 21 травня 2019 22:22

Хто такий Руслан Хомчак: біографія нового начальника Генштабу

Хто такий Руслан Хомчак: біографія нового начальника Генштабу
Генерал-лейтенант Руслан Хомчак став новим начальником Генштабу. Фото: РБК

Президент України Володимир Зеленський призначив генерал-лейтенанта Руслана Хомчака начальником Генерального штабу - головнокомандувачем Збройних сил України.

Новому начальнику Генштабу 51 рік, він закінчив Московське загально-військове училище. Служив у Німеччині та Білоруському Червонопрапорному окрузі. Потім був начальником штабу у 24-й окремій механізованій бригаді. Згодом – командир 300-го окремого механізованого полку в Чернівцях. У квітні 2005 року очолив 72-гу окрему механізовану бригаду. З 2009 року – начальник штабу 8-го армійського корпусу.

З приходом до влади Януковича, кар'єра Хомчака різко пішла вгору. Зокрема, у 2011 році він отримав звання генерал-майора, пізніше – ще низка підвищень. У травні 2012 його підвищують з посади начальника штабу 8-го армійського корпусу до командира 6-го армійського корпусу. У листопаді того ж року 6-й армійський корпус було переформовано у Оперативне командування "Південь". Саме Руслан Хомчак став тимчасово виконуючим обов'язки командира. Перед тим, у серпні 2013 року, Хомчак отримав військове звання генерал-лейтенанта.

Під час війни на Донбасі Руслан Хомчак обіймав посаду командуючого сектора "Б" сил АТО, командував операцією зі взяття Іловайська, яка закінчилася численними жертвами з української сторони. Тоді Хомчак заявив, що біля Іловайська українським військовим протистояли регулярні війська РФ, а саме батальйонні групи десантних, десантно-штурмових та мотострілецьких бригад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан став главою Адміністрації президента

Також Хомчак видав наказ, який забороняв одному із перших добровольчих батальйонів - "Айдар" проводити будь-які бойові дії. Хомчак пояснював, що керувався виключно законами України.

Президент України Володимир Зеленський звільнив начальника Генерального штабу - головнокомандувача Збройних сил України Віктора Муженка і призначив на цю посаду генерал-лейтенанта Руслана Хомчака. Відповідні укази опубліковано на сайті глави держави.

Зараз ви читаєте новину «Хто такий Руслан Хомчак: біографія нового начальника Генштабу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути