четвер, 22 березня 2018 12:00

"Хліб із пліснявою, макарони - на кілька днів" - у ЛНР люди голодують

"Хліб із пліснявою, макарони - на кілька днів" - у ЛНР люди голодують
Продукти на полицях магазинів у ЛНР і ДНР дорогі й часто неякісні. Фото: Ggazeta.ua

У чергах за неякісними консервами люди на окупованій Луганщині б'ються між собою і непритомніють.

"Суп із тушонкою і макарони розтягую на кілька днів, - говорить пенсіонерка із Луганська, - можна ще зварити суп із курячої шиї. У день пенсії дозволяю собі білоруські сарделі, бо вони найдешевші. Хліб можна купити задешево, коли "викинуть" прострочений. Але він часто з пліснявою. Пучок кропу чи петрушки коштує 10 рублів (5 грн - Gazeta.ua), кінза - 50 рублів (25 грн - Gazeta.ua), огірки доходять до 200 рублів за кілограм (100 грн - Gazeta.ua). Фрукти й печиво дозволити собі не можу. В місяць отримую 2094 рублі (1409 грн – Gazeta.ua)".

М'ясні продукти луганчани купують здебільшого в мережі магазинів "Луганские деликатесы". У продуктових магазинах не вистачає сметани. Її купують на базарах по ціні 80 руб (40 грн. -Gazeta.ua) за літр. Порцію тушонки можна отримати в соціальних їдальнях, які працюють у Луганську. Їжу видають за талонами й за кількістю членів родини. Чергу займають за кілька годин до відкриття. Постійно виникають бійки між місцевими жителями й працівниками їдальні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Несвіже м'ясо і російські товари: показали фото магазинів ДНР

"Існує три джерела постачання продуктів на окуповані території, - каже 46-річний експерт Дмитро Снєгирьов, - Це Росія, Білорусь та Україна. З нашої держави продукти йдуть перерваним транзитом – за документамии їх повинні завозити в Грузію, але через контрольно-пропускний пункт у Гоптівці на Харківщині вони потрапляють на окуповані території. Це 30 відсотків усіх продуктів у ЛНР і ДНР. Інша схема – це постачання продуктів через так звані логістичні центри, які б мали розподіляти гуманітарну допомогу жителям у зоні АТО. Через них ідуть потоки контрабанди. Виникло навіть нове поняття – "мурахи". Місцеві жителі приходять до тих центрів групами, забирають товар, а на окупованій території передають його замовнику. Везуть їх на собі, "кравчучками", возиками, дитячими колясками. За це отримують гроші від бойовиків. Про схему знає Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, але не поспішає її ламати.

Російські продукти найгірші – виготовляють їх із дешевої сировини й до магазинів вони потрапляють уже зіпсованими. Найкращі – українські товари, місцеві відчули це на власних шлунках. Найбільше купують алкоголь і цигарки. Із непродовольчих товарів - українські мило, шампунь, пральні порошки. Білоруські продукти заповнили на ринку окрему нішу – найкраще продаються молочні продукти, сосиски та риба. На порядок дешевші за російські".

Із 2014 року супи з тушонкою, черствий хліб і зіпсовані продукти стали основною їжею для пенсіонерів Луганська.

Зараз ви читаєте новину «"Хліб із пліснявою, макарони - на кілька днів" - у ЛНР люди голодують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі