середа, 24 листопада 2021 07:10

"Хаотична і некомпетентна політика влади" – Муженко назвав причину звільнення військових з армії

"Хаотична і некомпетентна політика влади" – Муженко назвав причину звільнення військових з армії
Віктор Муженко: "Відсутність зрозумілої оборонної політики влади підриває довіру до керівництва держави. Грошове забезпечення Збройних сил нижче, ніж в інших силових структурах. А службове навантаження вище". Фото: Тарас Подолян

Вище командування Збройних сил, командири нижчих ланок управління стали заручниками бездіяльності або саботування вирішення проблем обороноздатності держави, сказав в інтерв'ю журналу "Країна" колишній начальник Генштабу Віктор Муженко.

Державні посадові особи не вважають пріоритетними у своїй діяльності соціальний та правовий захист особового складу армії. Красиві заяви про "людиноцентричність" в ЗСУ реально нічим не підтверджені. Навпаки, є прецеденти, які призводять до руйнації обороноздатності, говорить колишній начальник Генштабу.

"Звільняються офіцери та сержанти, які пройшли підготовку за стандартами НАТО. Це небезпечно", – говорить Муженко.

Призначення нових військових керівників із бойовим досвідом має покращити стан армії, вважає генерал.

"Є надія, що з призначенням нового головнокомандувача і начальника Генштабу стан справ в армії покращиться, – каже він. – На вищі посади прийшли обпалені війною люди, з бойовим досвідом (головнокомандувачем Збройних сил у липні призначили Валерія Залужного, начальником Генерального штабу ЗСУ – Сергія Шапталу. – Gazeta.ua). Їх треба підтримати, посилити мотивацію матеріально. Відсутність зрозумілої оборонної політики влади підриває довіру до керівництва держави. Грошове забезпечення Збройних сил нижче, ніж в інших силових структурах. А службове навантаження вище. Особливо в тих, хто виконує завдання в Операції об'єднаних сил".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація складна" - головнокомандувач ЗСУ назвав кількість військових РФ на Донбасі

Через плинність кадрів та неукомплектованість Збройних сил військовим доводиться нести більше навантаження, каже Муженко: "Якось мене віз таксист – колишній військовий, що звільнився у званні майора. Я запитав про причину. Сказав, гроші та відсутність перспектив. Ще одна проблема – відсутність можливості планувати свій час. Через плинність кадрів та неукомплектованість Збройних сил (65% військових звільняються після свого першого контракту, згідно дослідження благодійного фонду "Повернися живим". – Gazeta.ua) доводиться нести більше навантаження. Це згубно впливає на бойовий дух. Але треба дати можливість людям реалізовувати не тільки свій обов'язок захисту Батьківщини, а й вирішувати сімейні питання".

Збройні сили мають найвищу довіру з усіх державних інституцій із 2014 року до сьогодні, нагадує генерал.

"Суспільство не переймалося проблемами армії. А коли почалася війна, вона взяла на себе захист країни. Потужний добровольчий і волонтерський рухи створили умови, в яких Україна вистояла", – каже він.

Повне інтерв'ю з Віктором Муженком читайте в журналі "Країна"

Лідерами довіри в українському суспільстві є Збройні сили, волонтери та церква. Про це свідчить опитування Центру Разумкова, яке провели влітку 2021 року. ЗСУ довіряють 68% українців, волонтерам – 64%, церкві – 63,5%.

Зараз ви читаєте новину «"Хаотична і некомпетентна політика влади" – Муженко назвав причину звільнення військових з армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі