вівторок, 23 квітня 2019 20:52

Експерт розібрав оборонну стратегію, заявлену командою Зеленського

Експерт розібрав оборонну стратегію, заявлену командою Зеленського

Військовий експерт Дмитро Тимчук розібрав заяву команди новообраного президента Володимира Зеленського, щодо розвитку армії та національної безпеки.

У себе на сторінці Facebook він розібрав заяви Івана Апаршина, який представлений як "експерт із питань безпеки та оборони, член команди Зе".

"Перша позиція. Армія буде професійною та добровільною без ганебного примусового примусу"

"Звучить достойно в тому плані, що автор не ставить знака рівності між "професійної" і "контрактної" армією, як це люблять робити наші всілякі новоявлені військові експерти. Але навіщо так відразу ображати, наприклад, Ізраїль, де є "ганебній примусових призов", але армія при цьому - більш ніж професійна? Втім, по позиції щодо "добровільної армії" можна багато сперечатися, але факт в тому, що Україна офіційно веде курс саме на контрактні ВС далеко не перший рік. І не лише на словах. Так що не бачу тут революції від "нової команди"

"Армія буде підсилена постійнодіючим резервом та системою територіальної оборони"

"Теж саме. Резерв і система територіальної оборони в Україні за останні роки: пошуковики в допомогу. Можна критикувати те, що зроблено, але новоявленої істиною це ну ніяк не назвати. Якщо є нове бачення, але конкретику поки назвати не наважуємося, очевидно, варто так і написати: "знаємо, як миттєво сделать краще, но поки що не скажемо". Ну або щось в цьому роді"

"Друга позиція. До керівництва армією будут залучені бойові офіцері, Які націлені на перемогу та здатні зберегти життя солдата"

"Тут двоїсте враження. З одного боку, ніби як "ліфти" в ЗСУ нехай з найбільшим скрипом, але працюють, хоча питома вага паркетних старших офіцерів і генералів в органах управління все одно зашкалює. З іншого боку, звичайно, всі ми розуміємо, що стратеги не ростуть на деревах, і для їх підготовки потрібні як досвід, так і знання. Наші ВВНЗ, в першу чергу Національний університет оборони України, зробив чимало в цьому напрямку. Якщо є чітке бачення реформування спайки кадрова робота/система військової освіти - чудово. Поки занадто мало контексту, щоб робити висновки. Хоча саму декларацію можна вважати безумовно правильною"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інформаційна війна Зеленського: Тимчук різко "пройшовся" по ініціативі

"Третя позиція. Бюджет Міністерства оборони буде максимально Відкритий для громадськості"

"Задовго до нинішніх виборів Комітет ВР з нацбезпеки і оборони декларував підготовку законодавчого забезпечення максимально, наскільки це можливо, прозорого оборонного бюджету. Знову-таки, особливого відкриття в цій тезі немає. Але збентеження викликає фраза від військового експерта "кожна людина матиме можливість проконтролювати кожну копійку". Я не буду вдаватися в якісь дискусії або полеміки, просто прошу: вкажіть мені країну світу (зовсім не обов'язково воюючу, якою є Україна), де витрати "кожної копійки" на сферу оборони є повністю відкритою інформацією. Сподіваюся, і Апаршин з його вражаючою військової біографією і великим досвідом роботи в сфері оборони таку країну знає, якщо вже про це заявляє".

"Четверта позиція. Держава забезпечує гідне життя військовослужбовця и у годину, коли він служить, и тоді, коли він в же звільненій у запас або у відставку"

"Повністю згоден, що ми шалено мало коштів виділяємо на вирішення соціальних проблем військовослужбовців. Хоча і вириваємо для армії з бюджету більше, ніж можемо. Щиро вірю, що наша країна буде все більше і більше можливостей вирішувати ці проблеми. А досить поглянути, скільки в плані законодавчого забезпечення зроблено за останні 5 років. Просто порівняти 2014 і 2019 роки. Але для мене особисто проблема в аналізі цієї тези в тому, що особисто я служив в ЗСУ в ому числі в той час, коли Апаршін займав вельми високі посади в Генштабі, Міноборони, Секретаріаті Кабміну. І всі ці роки у вільний від служби час я писав, писав, писав - постійно співпрацюючи з 5-7 цивільними виданнями в ролі позаштатного кореспондента/військового оглядача. Тільки для того, щоб, будучи безквартирним офіцером, заробити гроші на винаймання житла. Інакше жив би на лавці в найближчому парку. І в такому режимі прослужив аж до виходу на пенсію"

"Окреме питання - добровольці"

"Це дуже актуальне питання. Багато що, знову таки, зроблено. Але багато - немає. З однієї простої причини: ніхто не може чітко сказати, як без відповідних документів ідентифікувати всіх тих, хто на початку агресії РФ реально воював за Україну. Якщо такий алгоритм буде запропонований - мої оплески. І до цього б я додав тезу про аналіз всіх тих, хто за ці роки отримав УБД, просто приїхавши в штаб АТО "у відрядження" і поставивши друк в відрядження, не маючи ні найменшого відношення до виконання бойових завдань. У Генштабі та Міноборони, мабуть, уже й прибиральниці мають УБД, а згадати ще прокурорських-митних-міліцейських та інших. Ім'я їм легіон. І пільги цьому легіону оплачуються з кишені платників податків"

"П'ята позиція - державне оборонне замовлення. Воно буде максимально у відкритому доступі. Бізнес України абсолютно чітко получить конкурентні умови роботи"

"Питання реформування оборонно-промислового комплексу та Укроборонпрому зокрема Комітет ВР з нацбезпеки і оборони обговорює не перший місяць, є конкретні законодавчі напрацювання. Цікавить питання щодо тези "ніхто больше не зароблятиме на крові", настільки мусується останнім часом. Якщо мова йде про боротьбу з корупцією - безумовно "за". Якщо мова про те, що виробники озброєнь повинні продавати зброю армії за собівартістю. Будемо чесними, їх заробіток - що державних, що приватних компаній - теж "заробіток на крові", то особисто я "за" , але незрозуміло, як це може працювати"

"Шоста позиція. Сили безпеки та оборони продовжать інтенсивну співпрацю з НАТО та відповідними структурами Європейського Союзу"

"Вселяє надію на те, що зміни курсу не буде. Але я б все ж зі своєю невисокою дзвіниці поставив на пріоритет у співпраці з НАТО в плані реформування за стандартами Альянсу. Чи не для "проведення можливий спільних операцій", а просто тому, що ці стандарти обкатані країнами НАТО в десятках конфліктів по всьому світу. Може, вони недосконалі. Але нічого ефективніше в світі на сьогодні немає. Ми не знаємо, коли ми зможемо вступити в НАТО, але перейти на найдосконаліші в світі військові стандарти - перш за все в наших інтересах заради самих себе, а потім вже - для Брюсселя"

"Правда стосовно Іловайська, стосовно Дебальцево та початку війни у ​​2014 году, захоплення Криму - буде оприлюднено"

"Цього чекаю давно. З тих самих пір, як отримував три роки тому відповіді на свої депутатські звернення і запити, що кримінальні справи вже готові і ось-ось будуть передані в суд"

"Деякі з цих вопросам реально вирішити за три місяці. На виконання деяких знадобиться рік"

"Ось тут, вибачте, не вірю. Це вже популізм чистої води. Навіть за умови виняткової лояльності всіх гілок влади і необмеженій держбюджеті. Дана фраза була написана військовим експертом абсолютно даремно"

Україна продовжуватиме співпрацю з НАТО, армія буде професійною на добровільній основі. Про це заявив експерт із питань безпеки та оборони, член команди Володимира Зеленського і колишній інспектор Міністерства оборони України Іван Апаршин 23 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розібрав оборонну стратегію, заявлену командою Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі