середа, 12 серпня 2020 18:05

Є 5 секунд, щоб оцінити стан пораненого - Яна Дугарь

Є 5 секунд, щоб оцінити стан пораненого - Яна Дугарь
Яна Дугарь пішла добровольцем на фронт у червні 2016-року. Фото: Анатолій Гаєвський, Gazeta.ua

На полі бою є 3-5 секунд, щоб оцінити стан пораненого бійця і почати надавати допомогу, говорить Яна Дугарь, старший бойовий медик роти 25-ї повітрянодесантної бригади. Із підрозділом 2018-го пройшла бої за позиції "Зеніт", "Шахта Бутівка", "Царська" поблизу Авдіївки на Донеччині.

"Мені говорять: на виїзд. Дають точку на карті. На місці є 3-5 секунд, щоб оцінити стан. Кровотеча, травма, епілепсія. Надаєш догоспітальну, домедичну допомогу, - розповідає військова. - Під час боїв за позиції "Шахта Бутівка" і "Зеніт" були несумісні з життям поранення. Але тоді, 2 січня 2018 року, дивом вдалося врятувати Юру "Грека". Я його евакуйовувала. Мав поранення в пахову артерію. Вона велика і ніяк накласти джгут. Вийшло затампонувати і вчасно доставити у стабілізаційний пункт до лікарів (крововтрата була такою, що бійцю довелося вливати напряму кров 7 побратимів в лікарні Авдіївки. Юрій Ульшин на війні з 2014 року. Воював у батальйоні "Азов", десантних військах. - Gazeta.ua)".

Яна Дугарь пішла добровольцем на фронт 2016-року. До служби в 25-й бригаді була операційною медсестрою, згодом медсестрою хірургічного відділення у мобільному госпіталі №66 зі Львова. Розташовується в Покровську на Донеччині. Пізніше була прикомандирована до стабілізаційного пункту в Авдіївці - туди доставляють поранених безпосередньо з поля бою.

"Відрізняються всі 3 роботи - в госпіталі, на стабілізаційному пункті та бойовим медиком на передовій, - розповідає Дугарь. - На першій ходиш у чистому халаті. Під керівництвом лікаря виконуєш погодинно вказівки з листів призначень. На стабпункті буває мусиш самостійно вирішувати. Але поруч все одно є лікар. А на передовій відповідальність тільки на тобі. Від того, наскільки якісно і вчасно працюєш - залежатиме життя людини".

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ В ІНТЕРВ'Ю ЯНИ ДУГАРЬ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

Яна Дугарь має 8 добровольчих і державних нагород, зокрема орден "За мужність" 3-го ступеня.

12 грудня торік її заарештували за підозрою у вбивстві журналіста Павла Шеремета. 20 липня 2016-го загинув у результаті вибуху автомобіля в Києві. За версією слідства, Дугарь вела фотозйомку 15-18 липня поблизу місця злочину. 5 місяців провела під домашнім арештом. У травні запобіжний захід змінили на заставу, але територіально мусить бути в Новомосковському районі на Дніпропетровщині. Інші підозрювані у справі - лікарка Юлія Кузьменко, музикант і доброволець Андрій Антоненко - у слідчому ізоляторі понад 200 днів.

Зараз ви читаєте новину «Є 5 секунд, щоб оцінити стан пораненого - Яна Дугарь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі