пʼятниця, 26 лютого 2021 17:54

"Чергова спроба порушити державний суверенітет України" - МЗС про участь жителів ОРДЛО у виборах до Держдуми

"Чергова спроба порушити державний суверенітет України" - МЗС про участь жителів ОРДЛО у виборах до Держдуми
Участь українських громадян у виборах до Держєдуми незаконна - МЗС України. Фото: РІА Новості

Участь жителів окупованих територій у російських виборах назвали в Міністерстві закордонних справ України "черговою спробою порушити державний суверенітет і територіальну цілісність України".

Про це йдеться в коментарі МЗС для "Радіо Свобода".

Так відреагували у відомстві на озвучений пресслужбою російської ЦВК намір залучити до голосування на виборах до Держдуми восени тих жителів непідконтрольних Україні районів Донбасу, які мають російські паспорти.

"Участь жителів окремих районів Донбасу в російських виборах та плебісцитах, як і видавання їм російських паспортів, є незаконними. Росія свідомо руйнує Мінські домовленості та йде на загострення російсько-українського конфлікту", – сказав речник відомства Олег Ніколенко.

В МЗС наголосили, що участь у цих виборах жителів Донбасу, як і жителів окупованого Криму, поставлять під сумнів їхню легітимність, а результати такого голосування не визнаватимуться ні Україною, ні міжнародним співтовариством. Та закликали українських громадян на окупованих територіях не брати участь у виборах до Держдуми Росії восени 2021-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Отримала російський паспорт, щоб не забрали хату"

За даними Кабміну, РФ видала понад 400 тис. російських паспортів українським громадянам на окупованому Донбасі та 2,5 млн жителів окупованого Криму.

Подібну схему з участю жителів окупованих територій російська влада запроваджувала і 2020 року під час голосування за зміни до конституції Росії. Тоді МЗС України також засудили це.

Український журналіст Павло Казарін позбувся російського громадянства. Про це він написав у Facebook у вівторок.

Казаріна паспортизували після російської окупації Криму. Він родом із Сімферополя.

Зараз ви читаєте новину «"Чергова спроба порушити державний суверенітет України" - МЗС про участь жителів ОРДЛО у виборах до Держдуми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі