середа, 15 липня 2020 14:46

Це воєнний злочин: Україна закликала ОБСЄ відреагувати на вбивство медика на Донбасі

Це воєнний злочин: Україна закликала ОБСЄ відреагувати на вбивство медика на Донбасі
Україна закликала ОБСЄ відреагувати на вбивство проросійськими бойовиками медика на Донбасі. Фото: Facebook/OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine

Україна закликала держави-учасниці ОБСЄ відреагувати на вбивство російськими окупантами українського військового медика під час евакуаційної операції на Донбасі.

Вбивство має усі ознаки воєнного злочину, заявив заступник постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ, пише "Укрінформ".

"Ми хотіли б звернути увагу присутніх до одного з останніх практичних випадків гібридної агресії, що супроводжувався зухвалим обманом, жорстокою зрадою та грубим порушенням досягнутих домовленостей і елементарних правил чесної війни з боку Російської Федерації на Донбасі. Він мав місце 13 липня 2020 року, коли на запит української сторони СККК у координації із СММ ОБСЄ була спланована безпечна евакуація тіла вбитого військовослужбовця ЗСУ, яке знаходилося у районі селища Зайцеве (Жованка) Бахмутського району Донецької області", - заявив Лоссовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС про вбивство медика на Донбасі: Відповідь буде максимально жорсткою

Попередньо українська сторона отримала від російських окупаційних сил гарантії безпеки та зобов'язання щодо припинення вогню у названому районі у період з 14:00 до 18:00 13 липня.

Однако попри отримані гарантії, неозброєна евакуаційна група, яка складалася з представників СККК з відповідними білими розпізнавальними знаками "СККК", потрапила в засідку збройних формувань російських окупаційних сил.

Український дипломат поінформував присутніх, що внаслідок обстрілу російськими збройними формуваннями загинув медик, ще 2 військовослужбовці ЗСУ отримали поранення. Тіло медика залишилося на території, яка не контролюється урядом України.

"Це вбивство має всі ознаки воєнного злочину", — наголосив він.

Українська делегація також продемонструвала фотографії з місця підступного вбивства медика та поранення 2 інших військових.

"Україна рішуче засуджує варварську поведінку російських військових та вимагає негайних пояснень, міжнародного розслідування і справедливого покарання осіб, відповідальних за смерть беззбройних українських громадян. Також ми закликаємо наших партнерів, держави-учасниці ОБСЄ засудити це чергове порушення Росією елементарних норм цивілізованої міжнародної поведінки", - заявив Лоссовський.

13 липня незаконні збройні формування РФ на Донбасі обстріляли групу військових ЗСУ, які здійснювали евакуацію тіла бійця ЗСУ в районі Зайцевого за планом, заздалегідь погодженим із ворожою стороною. Унаслідок інциденту військовий медик загинув, один військовослужбовець отримав поранення, ще один – бойове травмування. Українська прокуратура розслідує обстріл медперсоналу під час евакуації тіла загиблого як порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством.

Зараз ви читаєте новину «Це воєнний злочин: Україна закликала ОБСЄ відреагувати на вбивство медика на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі