середа, 06 липня 2016 16:27

"Частину села, де живуть переселенці, називають Бандерштрассе"
7

Бахмут став третім містом на Донеччині, де відбувся фестиваль "З країни в Україну"

Неподалік від центрального парку у місті Бахмут, колишньому Артемівську, на Донеччині стоїть готель "Україна". У холі зелений диван і кілька великих пуфів, є позначка: WI-FI. Більшість місць заброньовано. Часто телефонують і питають, які номери залишилися. Ще частіше - заходять. В основному це літні люди. В готелі пояснюють: зупиняються на ніч чи дві люди з окупованих територій. Отримують тут пенсії, роблять закупи. На ресепшен підходить жінка і чоловік з великою картатою сумкою.

– Номери є?

– Мало. Вам зі зручностями чи без?

Жінка уточнює ціну. Найдешевший номер коштує майже 80 грн. Зі зручностями на двох - понад 300 грн за добу.

– А в дешевому телевізор хоч є? - чути бас чоловіка.

– Є тільки в тому, що за 300, – кажуть на рецепції.

– Нащо тобі той телевізор, – каже його дружина.

– Хоч на Україну подивлюся, - відповідає чоловік.

  На другому поверсі в готелі "Україна" по дереву вирізьблено "Бахмут"
На другому поверсі в готелі "Україна" по дереву вирізьблено "Бахмут"

Бахмут - став третім містом після Покровська і Костянтинівки, в якому відбувся фестиваль "З країни в Україну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Окупація Донецька - це погано. Але Костянтинівка від цього виграла"

Головну сцену зводять біля Будинку культури в центрі. Допомагати в організації заходу згодилися до сотні городян.

"Довго домовлялися з військовими - у них постійні ротації. "У мене маленький особовий склад, але я розумію, що культура - це потрібно", – сказав командир 54-ї бригади. А я відповіла: "Якби такі фестивалі проводили тут 20 років, вас би тут не було", – каже 32-річна Юлія Тимчак, організатор заходу в Бахмуті. На допомогу їй прислали 11 солдат. Технічну частину забезпечують 42 волонтери, переважно жінки.

"Виявилося, у Бахмуті багато активної молоді. Люди приходили на флешмоб, школярі взяли участь у показі мод. Самі зголошувалися, ніхто не кликав "бюджетників". Раніше на такі заходи ходили "добровільно-примусово". Була відверта шароварщина", - додає Юлія Тимчак.

Вони з чоловіком Андрієм очолюють місцеві громадські організації. Зустрічають гостей з короваєм та пляшкою шампанського "Артемівське".

"Хочемо, щоб і його перейменували на "Бахмутське", – Андрій тримає на руках найменшу донечку.

У подружжя четверо дітей. Живуть у селі Званівка неподалік від Бахмута. Село відзначило 700-річчя. У 1950-х в Званівку і сусідні села переселили мешканців двох сіл із Західної України, території яких перейшли до Польщі через демаркацію кордону. Переселенці були бойками і лемками. Кажуть, це дуже відчувається у побуті.

"Званівка - проукраїнське село. Воно стояло на Чумацькому шляху. Є млин, якому 300 років. Маємо 3 історичні підтвердження, що поселення засноване в XIV столітті. Правда, точної дати нема, - каже Юлія. – Та частина села, де живуть переселенці-бойки, називається Нова Званівка. Її ще звуть Бандерштрассе. Завдяки цим людям у селі з'явилося багато традицій, звичаїв. Вони привезли культуру. Маємо Різдвяні вертепи, Івана Купала, вечорниці на жнива".

  Організаторка фестивалю в Бахмуті Юлія Тимчак
Організаторка фестивалю в Бахмуті Юлія Тимчак

54-річний Сергій Ніколаєнко організував кінопокази документальних фільмів. Вони з дружиною Ольгою заснували антикафе "Майстерня". Антикафе або вільний простір в загальному розумінні - заклад, в якому платять за приємно проведений час. Але тут інше трактування: платити не треба. Це благодійна ініціатива, місце збору творчої молоді. Влаштовують поетичні середи, лекції, майстер-класи, кінопокази. Позаторік закрили один із своїх будівельних магазинів і влаштували склад для допомоги в АТО.

"Забезпеченням військових вже має займатися держава. А ми почали шукати іншу форму допомоги. Зупинилися на культурі. У Краматорську є "Вільна хата", у Слав'янську - "Теплиця". Тепер таке є й у Бахмуті - "Майстерня", - каже Сергій.

 

На фестивальному майданчику розмовляють представники громадськості. Організатори кажуть, що хотіли перезнайомити місцевих активістів. Багато говорять про історію і культуру.

- Бахмуту понад 400 років. Це купецьке місто, за менталітетом - консервативне. Тут не люблять зміни. Тому проросійська тема сюди не зайшла, - говорить 53-річна Світлана Секварова з еколого-культурного центру "Бахмат".

Назву міста, Бахмут, вимовляють із наголосом на "у".

"Навіть якщо на "а", то це краще, ніж Артемівськ", – усміхається Юлія Тимчак.

Городяни кажуть: місто не перейменували, а повернули йому історичну назву.

"А от перейменування вулиць далося важко. Виїжджали робочі групи, стільки всього від людей вислуховували, – додає Світлана Секварова, вона працювала журналістом. – Серед депутатів не було кворуму. Вони хотіли відкараскатися від цього питання. Та ми зробили крок уперед. Моя родина в цьому місті щонайменше з 1831 року. Маю документ про закінчення прадідом тутешнього повітового училища.

  Колишній пам'ятик Артему в Бахмуті
Колишній пам'ятик Артему в Бахмуті

Фестиваль відбувається у парку навпроти міськради. Квітники засаджені трояндами, працює фонтан. Продають солодку вату. Стоїть 2 машини з кавою. Замовляємо лате по 18 грн. Бариста простягає каву і перепрошує, бо порушив технологію приготування й узяв менший стаканчик:

"Тут рідко каву замовляють. Беруть чай або мохіто з м'ятою, бо ціна підходяща - 8 гривень. А каву купують у сусідньому продуктовому, розчинну "3 в 1", - робить знижку на 5 грн.

Район по той бік річки Бахмутки називають Забахмутівка. Через аварійний водогін там більше місяця проблеми з водопостачанням. В кінці минулого року поставили близько 600 м нових пластикових труб. Та у травні новий водопровід знов раз за разом проривало.

 
Зараз ви читаєте новину «"Частину села, де живуть переселенці, називають Бандерштрассе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі