субота, 18 липня 2020 18:29

Бойовики три роки тримають у полоні підприємця

Бойовики три роки тримають у полоні підприємця
Підприємець з Макіївки вже три роки перебуває у полоні бойовиків. Фото: Facebook/Медійна ініціатива за права людини

Підприємця з Макіївки Олександра Короля терористи так званої ДНР вже три роки тримають у полоні, але не визнають цього.

Як пише "Медійна ініціатива за права людини", представники незаконних збройних формувань затримали його на контрольно-пропускному пункті "Оленівка" 19 вересня 2017 року.

До його машини підійшли співробітники так званого відділу по боротьбі з організованою злочинністю фейкової республіки та попросили пройти з ними.

"Бити почали прямо у полі, думав, вб'ють на місці, і ніхто не дізнається, де залишать. Потім привезли до приміщення "відділу по боротьбі з організованою злочинністю" у кімнату, яку пристосували для тортур. Поклали на стіл, прив'язали скотчем, навіть голову, облили водою та почали застосовувати електричний струм. І він зізнався у тому, чого насправді не було. Зокрема, що складав карти військових об'єктів", — про обставини затримання і подальших тортур Олександра з його слів розповів його колишній співкамерник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тролили російських тюремників — Панов розповів про полон

Родина підприємця відразу почала його розшуки. Рідні дуже переживали, оскільки напередодні чоловік переніс операцію з приводу гнійного перитоніту з ускладненням. Шви щойно зняли, тож Олександр весь час мав носити бандаж.

Знайшли його в ізоляторі тимчасового утримання "ДНР". Через місяць Короля звинуватили в участі у терористичній спільноті. Нібито він — один з 11 учасників "терористичного угрупування". Пізніше додали статтю "шпигунство".

Так званий судовий процес проти підприємця триває другий рік. У побаченнях з рідними чоловіку відмовляють, зв'язку з ним також нема. Колишні співкамерники стверджують, що в Олександра весь час болить живіт, він змушений щодня приймати знеболювальне.

Наразі представники ОРДЛО навіть не підтверджують, що утримують бранця майже три роки, тому його неможливо внести в списки на обмін.

У гуманітарній підгрупі ТКГ Україна підняла питання про екстрений обмін одного з полонених у "ДНР" — Валерія Матюшенка. В українця — серйозні проблеми зі здоров'ям: сильні болі й швидка втрата ваги. Це можуть бути або симптоми онкології, або інші наслідки знущань, яких людина зазнавала в полоні.

52-річного Валерія Матюшенка затримали співробітники так званої МГБ ДНР 2017-го в Комсомольську (зараз Кальміуське) на Донеччині. 28 березня 2018 року окупаційний суд Донецька присудив йому 10 років позбавлення волі нібито за співпрацю з СБУ.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики три роки тримають у полоні підприємця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі