Ексклюзиви
вівторок, 07 листопада 2017 08:50

"Багато бійців сидять ні за що": як звільняли прикордонника Колмогорова

6 листопада Вищий спеціалізований суд України відправив справу Сергія Колмогорова на розгляд до суду першої інстанції в Маріуполь. Прикордонника звільнили у залі суду.

Автор: Анатолій Гаєвський
  "Я обіцяю, що ми будемо старатися, аби подібних випадків більше не трапилось" - Колмогоров
"Я обіцяю, що ми будемо старатися, аби подібних випадків більше не трапилось" - Колмогоров

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія одного наказу - чому рядовий прикордонник сів на 13 років

"Вирок Приморського суду Маріуполя та ухвалу Апеляційного суду Донецької області щодо Колмогорова скасувати. Колмогорова з-під варти звільнити, - сказав головуючий суддя Станіслав Кравченко. - На цьому процедура не завершена. В трагедії потрібно розбиратися. Суд першої інстанції повинен дослідити докази повторно".

В залі суду лунають овації та оплески."Адвокатам слава тричі", - каже Борислав Береза. "Слава! Слава! Слава!"- скандують присутні. Під оплески з під-варти звільняють Колмогорова, його одразу обступають й обіймають товариші.

"Прокурорам тричі "Ганьба! Ганьба! Ганьба" - не стихає натовп. В залі суду з надвору чутно оплески, свист і вигуки: "Слава Україні."

"Емоції через край! Я дуже рада, тому що це не лише Сергій, а й інші будуть вдома, - каже матір Колмогорова. — Це дуже важливо знати, що правда перемогла".

Біля воріт суду Колмогорова зустрічають близько півсотні людей: журналісти, громадські активісти, військовослужбовці.

"Я дякую усім, хто зібрався, хто підтримував мене увесь цей час, - звертається Сергій Колмогоров. - Я обіцяю, що ми будемо старатися, аби подібних випадків більше не трапилось. Дуже багато бійців сидять ні за що, я свідок цього. Тому я прошу у всіх допомоги, аби ми перемогли".

Дуже багато бійців сидять ні за що, я свідок цього. Тому я прошу у всіх допомоги, аби ми перемогли

Автор: Анатолій Гаєвський
 

Начальник слідчого відділу військової прокуратури Віталій Панченко під час брифінгу сказав, що суд Колмогорова не визнав невинуватим, а скерував провадження на новий розгляд.

"Сьогодні захист показав, як ця справа фабрикувалася військовими прокурорами, і суд це підтримав, - говорить нардеп Тарас Пастух. - Але з іншого боку ми почули позицію прокуратури, яка стверджує, що всі ці події відбуваються в мирних містах. Про те, що сьогодні всі військові в зоні АТО повинні працювати за законами мирного часу".

Cьогодні всі військові в зоні АТО повинні працювати за законами мирного часу

"Добре, що зібралось багато людей. Я бачив військових із Нацгвардії, з ЗСУ, прикордонників, - говорить ветеран АТО Роман Кулик. - Ми показали єдність війського середовища у випадку виникнення певних системних проблем. Це рішення суду - найкраще з того, що ми могли отримати. Сергія випустили в залі суду. Він нарешті може бути з рідними, друзями і жити в нормальних людських умовах".

Сьогоднішнє рішення - ще не кінець справи, нагадує Роман Кулик: "Справу повернули на розгляд до суду першої інстанції. Є ризик, що сценарій може повторитись. Тому важливо, аби інтерес суспільства не згас, щоб надалі був контроль над прокуратурою, слідством, судом. Тоді, я думаю, все буде нормально".

"Як верховний головнокомандувач вболівав і вболіваю за долю Сергія Колмогорова. Добре, що суд прийняв рішення про перегляд його справи з урахуванням всіх її складних обставин", - відреагував на своїй сторінці у Facebook президент Петро Порошенко.

Сергій Колмогоров одружений, має двох дітей. Відслужив контракт в армії. У 2004-2005 роках був з місією в Іраку. Далі працював столярем у Бердянську. Після початку анексії Криму, добровольцем пішов в армію.

Зараз ви читаєте новину «"Багато бійців сидять ні за що": як звільняли прикордонника Колмогорова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути