вівторок, 13 грудня 2022 07:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали свіжі карти бойових дій в Україні
4

На Донбасі російські окупанти всі зусилля кидають заради незначних територіальних досягнень біля Бахмута на Донеччині.

Водночас Збройні сили України продовжують влучати по логістиці ворога на лівому березі Дніпра, завдаючи серйозних ударів по тилових частинах росіян на півдні, свідчать свіжі мапи Інституту вивчення війни (ISW). У Мар'їнці точаться вуличні бої.

Контрнаступ на сході Харківської та на заході Луганської областей триває попри погані погодні умови. 11 і 12 грудня російські війська здійснили обмежені контратаки поблизу Сватового з метою відновлення втрачених позицій. Українські війська за ці дні відбили російські атаки за 15 км на захід від Сватового в районі Андріївки та за 15 км на північний захід від Сватового в районі Новоселівського та Стельмахівки. ЗСУ зберігають контроль над частиною Новоселівського, незважаючи на попередні заяви РФ про те, що російські війська взяли його під повний контроль.

Російські війська використовують місто Луганськ як транспортний вузол для техніки, призначеної для фронту Сватове – Кремінна. Армія РФ не припиняє обмежених наступальних дій з повернення втрачених позицій на захід від Кремінної. Російські окупанти безуспішно атакували поблизу Червонопопівки та Житлівки (обидва населені пункти розташовані за 5 км на північ від Кремінної), Макіївки, що за 22 км на північний захід від Кремінної, а також Білогорівки та Серебрянки (обидві приблизно за 10 км на південь від Кремінної).

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org/backgrounder
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики США скоригували оцінку наступальних можливостей ЗСУ взимку

Кремінський фронт, особливо вздовж лінії Макіївка – Кремінна, є найскладнішим напрямком просування в Україні, за винятком Бахмута. Російські джерела стверджують, що українські війська нібито втрачають позиції навколо Кремінної, тоді як росіяни досягли значних успіхів на захід від траси Р-66. У ISW не знайшли візуального підтвердження цих тверджень. На Донбасі найінтенсивніші бої точаться також на північний захід від Кремінної, зокрема в районі Червонопопівка – Житлівка – Площанка.

Армія РФ продовжує наземні атаки навколо Бахмута. Група "Вагнер" та російські війська ведуть інтенсивні бої за місто і виділяють значні ресурси для підтримання темпу атак, але ЗСУ продовжують утримувати місто. Російські війська змінили тактичний склад сил на Бахмутському напрямку, перейшовши від використання ротно-батальйонних тактичних груп (БТГ) до використання десантно-штурмових підрозділів для суто наступальних дій.

Українські війська відбили російські штурми поблизу Бахмута та населених пунктів на північний схід від міста: Білогорівка, Верхньокам'янське, Соледар, Бахмутське та Підгородне. Геолокаційні кадри показали зруйнований залізничний міст через шосе E40 (M-03) на північний захід від Підгородного, який, як стверджували російські джерела, був однією з двох основних наземних ліній зв'язку (GLOC) до Бахмута, що залишилися. Українські війська підірвали міст, щоб створити штучну барикаду на трасі E40 у бік Слов'янська.

Штурмові загони "Вагнера" встановили контроль над двома колишніми позиціями українських взводів на лінії Бахмут – Соледар. Імовірно, йдеться про трасу Т1302.

Російські джерела також стверджували, що сили групи "Вагнера" просунулися поблизу Опитного за 3 км на південь від Бахмута, атакували невизначені населені пункти з району Андріївки (9 км на південний захід від Бахмута). Бої тривають на схід від Бахмута. Сили так званої ДНР намагаються просунутися на схід у напрямку Торецька за 23 км на південний захід від Бахмута за підтримки артилерії.

Російські війська продовжили наземні обстріли в районі міст Авдіївка – Донецьк. Українські війська тим часом відбили російські атаки на Красногорівку за 19 км на захід від Донецька, Мар'їнку (на південно-західній околиці Донецька), і Новомихайлівку (приблизно 25 км на південний захід від міста Донецьк).

11 і 12 грудня російські війська вели оборону на заході Донецької області. 11 грудня Генштаб України повідомив, що російські війська тримають оборону в районі Вугледара, Великої Новосілки, що за 31 км на північний захід від Вугледара, Золотої Ниви (19 км на північний захід від Вугледара), і Павлівки (3 км на південний захід від Вугледара).

Збройні сили України відновлять активний контрнаступ щойно підмерзне ґрунт і стане твердішим. Це полегшить просування військової техніки, пояснив міністр оборони Олексій Резніков.

Міністр також додав, що плани в України досить прості: звільнення всіх тимчасово окупованих територій України до кордонів 1991 року. Він висловив впевненість, що хоча росіяни воюють із цивільним населенням з метою схилити українську владу до переговорів на своїх умовах, це їм не вдасться.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали свіжі карти бойових дій в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі