пʼятниця, 24 серпня 2018 19:49

Як святкував день Незалежності прифронтовий Донбас
6

Святкування Дня Незалежності Україні в прифронтовому Донбасі. Фото: Дук ПС
Святкування Дня Незалежності Україні в прифронтовому Донбасі. Фото: Дук ПС
Святкування Дня Незалежності Україні в прифронтовому Донбасі. Фото: Дук ПС
Святкування Дня Незалежності Україні в прифронтовому Донбасі. Фото: Дук ПС
Святкування Дня Незалежності Україні в прифронтовому Донбасі. Фото: Дук ПС

Перед святами в зону бойових дій приїхало багато відомих співаків, акторів, щоб розвеселити бійців, підняти бойовий дух. А також показати місцевому населенню, що про них не забувають.

В Авдіївці, на Донеччині 22 серпня виступала народна артистка України Ада Роговцева. Вона зустрілася з мирними мешканцями, бійцями ЗСУ та воїнами ДУК "Правий сектор". Наступного дня в Авдіївці запустили в небо на гелієвих кульках синьо-жовтий прапор. Він полетів на тимчасово окуповані території над Горлівкою.

"Дякуємо за Українську пісню", - говорить з сльозами на очах жителька Красногорівки дівчатам із вокально інструментального ансамблю "Смерічка", вони завітали в зону бойових дій з Буковини. Саме в цьому місті за кілометр до лінії вогню, вони вітали жителів прифронтової лінії з Днем Прапора і Днем Незалежності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У День Незалежності на Донбасі загинув мирний житель

Місцеве населення спочатку насторожено вловлювало мотиви знайомих з дитинства пісень: "Червону руту", "Якщо любиш кохай". Їм поки що важко зрозуміти, чому до 2014 року в місті лунала російськомовна попса, а тепер ллється українська народна музика.

"Ми слухали ваші пісні і ожили. Їх мені у 80 роках минулого століття співала моя мама і мене навчала. А близько десяти років тому, вони почали зникати з теренів Донбасу. Хтось цілеспрямовано знищував українську культуру, музику. І насаджував нам російське засилля. Тому сьогодні нас так небагато зібралось. А приїхала б сюди група з Росії чи якась російськомовна українська група, половину Красногорівки б зійшлося", говорить Наталя, колишній медичний працівник місцевої лікарні.

Як тільки після концерту, дівчата покидали місто, на лінії розмежування почався бій. Чи то музика гучна була, чи то росіяни вітали Красногорівку з Днем Прапора. Після Красногрівки, дівчата поїхали в селище Первомайське, що за декілька кілометрів від Донецька. І там дали неперевершений концерт.

  Святкування Дня Незалежності Україні в прифронтовому Донбасі. Фото: Дук ПС
Святкування Дня Незалежності Україні в прифронтовому Донбасі. Фото: Дук ПС

24 серпня - жителі прифронтових територій зустрічали по різному. Майже в кожному населеному пункті відбувались якісь заходи. Проте головна подія відбулась в місті Покровську, що на Донеччині. Звідти стартував автопробіг, який проїхав територією міста і відправився під селище Піски. Там всі зупинились і прийняли участь у відкритті монументу для загиблих бійців української армії. В ньому прийняли участь бійці ЗСУ, ДУК ПС, волонтери і частинка місцевого населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донбас вшанував пам'ять патріота, якого вбили за український прапор

14 вересня 2014 року, екіпаж українського танка в складі бійців добровольчого батальйону "Дніпро 1", 93-ї механізованої бригади і 17 танкової бригади попав у засідку. Росіяни розстріляли бойову машину, тоді загинуло 6 наших захисників.

Сам танк цього року забрали в Покровськ, щоб там створити музейний експонат. А на місці загибелі хлопців, виросла кам'яна брила з їхніми прізвищами. Камінь освятив священик Української Православної Церкви Київського патріархату отець Павло Стеценко. З словами вдячності виступив Герой України, підполковник Євген Межевікін, має позивний "Адам", представники волонтерських та військових.

"Я їхав вулицями Покровська і спеціально дивився в очі людям. Вони в наглу відвертали голови, інші ніяковіли і просто дивились в землю. Вони ховали свої емоції, щоб місцеві сепаратисти не змогли їм приписати симпатію до української армії. Це дуже погано. Не за те гинули мої побратими, щоб тепер нас зневажали", - каже Євген Миколайович.

Буквально перед тим, як мали відбутися урочистості. Росіяни обстріляли позиції українських військових з СПГ і РПГ. З місця освятили монумента, було чітко видно, як за дерев ішов дим від розривів зарядів. Після цього у місті відбились народні гуляння.

В Донецьку замайорів український прапор. Напередодні Дня Незалежності український прапор встановили і в інших містах окупованого Донбаса.

Зараз ви читаєте новину «Як святкував день Незалежності прифронтовий Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі