вівторок, 12 квітня 2022 13:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Як швидко повернутися з депортації - радник мера Маріуполя дав чіткі інструкції

Як швидко повернутися з депортації - радник мера Маріуполя дав чіткі інструкції
При поверненні додому з біометричним паспортом на кордоні ніяких проблем не виникає Фото: Novyny LIVE

Примусово вивезеним маріупольцям важливо знати, як діяти в депортації та які наслідки від кожної пропозиції росіян.

Інформацією для депортованих маріупольців, які хочуть потрапити додому, поділився радник мера Маріуполя Петро Андрущенко.

Після і під час фільтрації окупанти дають на підпис купу документів, відбирають паспорти й інші документи. Таким чином, не залишають подальшого вибору та місця для маневру.

Наполягайте, що у вас є рідні, друзі, знайомі до яких ви їдете в Росії. Так можна не обирати статус і залишити документи цілими. За їхніми законами ви повинні стати на облік (реєстрація за місцем проживання) на строк до 90 днів. Оминаючи реєстрацію, ви зможете виїхати у дружні до України країни, не маючі перешкод від росіян і наших партнерів.

У Росії для українців передбачено два статуси: біженець та "укриття від війни". Якщо вас змусили обрати цей статус, то у вас заберуть паспорт громадянина України, видадуть довідку. Це прив'яже вас до певного регіону та певної роботи. Мінімум рік ви офіційно не зможете покинути регіон. Теоретично в будь-який час за законом ви можете відмовитися, а росіяни зобов'язані повернути паспорт. Але Росія і законність - це протилежні речі.

При поверненні додому з біометричним паспортом на кордоні ніяких проблем не виникає. Є питання з боку росіян, але фактів недопуску до перетину кордону поки що не було.

Із паспортом громадянина України ви можете: потрапити до Білорусі (для перетину його досить). Далі Білорусь - Литва. Литва дозволяє у виняткових випадках перетинати кордон без закордонного паспорта; потрапити у Грузію. Достатньо лише нашого паспорта, але можуть виникнути проблеми з подальшим поверненням. За інформацією від нашого консульства проблема пов'язана з відновлення закордонного паспорта під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Естонію дісталися перші українці, яких примусово вивезли з Маріуполя в РФ

За допомогою "Дії", яка працює не лише зі смартфону, але й із сайту, можна передавати інформацію родичам. Українські служби докладають усіх сил, щоб допомогти кожному громадянину повернутися додому.

Російські окупанти від початку війни депортували з України понад 600 тис. людей. Із них - 170 тис. дітей. У Росії створили фільтраційні табори для українців.

Зараз ви читаєте новину «Як швидко повернутися з депортації - радник мера Маріуполя дав чіткі інструкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі