пʼятниця, 25 березня 2016 09:16

Абітурієнти з ДНР і ЛНР будуть надходити в російські вузи як іноземці

Абітурієнти з ДНР і ЛНР будуть надходити в російські вузи як іноземці

Вищі навчальні заклади на Донбасі, які залишилися на підконтрольній бойовикам території, не будуть включені в російську систему освіти. Про це повідомляють "Вести".

Єдина форма співпраці - договору про партнерство. Такі документи є вже у всіх внз ДНР III і IV акредитації.

"Встановлені контакти з вузами Москви, Санкт-Петербурга, Воронежа, Орла, Курська, Краснодара, Смоленська, Ульяновська, Чебоксар, Іжевська, Бєлгорода, Пскова, Сочі і так далі", — пояснили в так званому "Міносвіти" "республіканців".

У ДНР до вищих навчальних закладів належать 18 вузів, які за українською класифікацією мають ІІІ (інститути) і IV (академії, університети) рівнів акредитації. У числі останніх - Донецький національний університет, Донецький національний технічний університет, Донецький національний медичний університет ім. Горького та інші.

"Договору про партнерство припускають обмін інформацією, методичними посібниками, взаємна участь у конференціях. Однак, з таким же успіхом можна було б укласти договір і з Єльським університетом. Іншими словами, ніяких зобов'язань вузи один перед одним не мають. І, якщо, наприклад, наш аспірант захоче захиститися в російському вузі-партнері, він це буде робити на загальних підставах: йому треба їхати і особисто домовлятися про захист у внз РФ. І якщо йому там допоможуть, то тільки виходячи з людських, неформальних відносин. Якихось державних програм в РФ з цього приводу не передбачено і, мабуть, передбачено не буде", - розповіли журналістам у "ДонНУ".

Дипломи, видані вищими навчальними закладами ДНР, хоча і російського зразка, але не визнаються в Росії нарівні з російськими вузами. Для охочих вступити до вузів РФ жителів ДНР в 2016 році планується організувати два пункти здачі Єдиного державного іспиту . Розташовуватися вони будуть у Горлівці та Донецьку. Крім того, частина абітурієнтів для здачі тестування повезуть в Росію за рахунок коштів "республіки". Вступати випускники шкіл там будуть як іноземні громадяни.

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнти з ДНР і ЛНР будуть надходити в російські вузи як іноземці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі