середа, 23 червня 2021 13:36

"Я й не думала, що досі буде так боляче" — у Києві відкрили Музей воєнного дитинства

Автор: Дмитро Анохін
  Виставка діє у Музеї історії Києва з 23 червня по 12 липня
Виставка діє у Музеї історії Києва з 23 червня по 12 липня

З 23 червня по 12 липня в Києві вперше пройде виставка Музею воєнного дитинства в Україні та розкаже про повсякденне життя людей, чиє дитинство змінила війна.

Команда дослідників в Україні зібрала понад 130 свідчень про збройний конфлікт на Донбасі та тимчасову окупацію Криму, а також свідчення дітей Другої світової війни.

"Такі виставки покликані привернути увагу до потреб дітей у збройних конфліктах, – каже Юлія Скубицька, директорка Музею воєнного дитинства в Україні. – Діти, які стикнулися з війною, є не лише її жертвами. Вони пристосовуються до радикальних змін у житті, створюють нові ігри, виробляють нові стратегії виживання, продовжують вчитися, заводити друзів, допомагати родині тощо. І ці діти передусім заслуговують на нашу повагу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марина Порошенко запросила дітей українських захисників до Музею науки й привітала їх зі святом

У рамках виставки представили колекції речей та історії, які учасники асоціюють зі своїм воєнним досвідом.

"Ми спілкувалися з дітьми, вони ділилися різними предметами, з яким пов'язана історія їхнього воєнного дитинства: м'якими іграшками, зошитами, особистими предметами, речами рідних і близьких, яких забрала війна", – розповіла дослідниця Музею і голова благодійного фонду "Голоси дітей" Олена Розвадовська.

БІЛЬШЕ У ВІДЕО:

Проєкт Музей воєнного дитинства почався 2010 року. Ясмінко Халилович, сараєвський підприємець та активіст, використав онлайн-платформу для збору коротких спогадів людей, які були дітьми під час боснійської війни. Більш як 1000 чоловік поділилися пережитим. Халилович зібрав спогади у книгу, опублікував 2013-го.

Він почав працювати з командою молодих фахівців над створенням музейної колекції, зібравши в результаті понад 3 тис. предметів і понад 60 усних свідчень історії. У травні 2016 року Музей військового дитинства провів першу тимчасову виставку в Історичному музеї Боснії і Герцеговини. Наступні пройшли в містах Зіниця і Високо. У січні 2017-го в місті Сараєво, Боснія та Герцеговина, відкрилась постійна експозиція музею.

Зараз ви читаєте новину «"Я й не думала, що досі буде так боляче" — у Києві відкрили Музей воєнного дитинства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі