пʼятниця, 12 липня 2019 16:40

24 роки тюрми: в Італії засудили нацгвардійця Віталія Марківа

Автор: Радіо Свобода
  Віталій Марків перебуває за ґратами з 30 червня 2017 року
Віталій Марків перебуває за ґратами з 30 червня 2017 року

В Італії засудили до 24 років ув'язнення нацгвардійця 29-річного Віталія Марківа.

Українця звинуватили у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі 2014-го, повідомляє Громадське.

В останньому слові Марків сказав, що він український військовий, простий солдат, патріот. І додав, що завжди захищатиме Україну.

Віталій Марків, який має громадянство України та Італії, перебуває за ґратами з 30 червня 2017-го. Його звинуватили у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського фотографа Андреа Роккеллі та його російського перекладача Андрія Миронова. Вони загинули внаслідок мінометного обстрілу 24 травня 2014-го біля підніжжя гори Карачун під Слов'янськом на контрольованій тоді бойовиками території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії на суді у справі Марківа побувало керівництво Нацгвардії та МВС

Прокурори вважають загибель Роккеллі умисним убивством. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про перебування журналістів українській армії.

Захист відкидав ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували у зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню.

Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України щодо створення спільної слідчої групи, які лунали після арешту Марківа.

Звинувачення проти Марківа базуються на свідченнях французького журналіста Вільяма Рогелона (ключовий свідок у справі), який був разом із Мироновим та Роккеллі біля пагорба Карачун під Слов'янськом і якому єдиному вдалося вижити.

Віталій Марків перебував у в'язниці в Мілані. 30 червня 2017-го італійські правоохоронці арештували його в аеропорту Болоньї. Він із дружиною приїхав у відпустку до матері - вона живе в області Марке.

Зараз ви читаєте новину «24 роки тюрми: в Італії засудили нацгвардійця Віталія Марківа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі