субота, 22 червня 2019 00:15

Український студент розповів, де в Шотландії знайти безкоштовне житло, кефір, варенку і квашену капусту
8

Оренда університетського кампуса коштує не менше, ніж саме навчання
Фото: bit.ua
Через тиждень Денис з упевненістю відрізняв акценти шотландців, англійців, американців, австралійців і іспаномовних однокурсників
Великобританію виправдано називають однією з найдорожчих країн Європи
Усюди люди живуть дуже схоже: приватний будинок, часто старий ззовні, але затишний і енергоефективний всередині.
Завдяки великій польській діаспорі, в Шотландії легко знайти кефір, квашену капусту і варену ковбасу.

Бюджетне житло знайти в Шотландії складно, але можна жити й працювати в хостелі. Ціни в Великобританії високі, але є різні місцеві варіанти дорогим продуктам. Усюди люди живуть дуже схоже: приватний будинок, часто старий ззовні, але затишний і енергоефективний всередині.

Українець Денис Назаренко розповідає про життя в Шотландії, пишуть на ресурсі bit.ua. Він давно хотів закінчити магістратуру там, але візові вимоги Британії дуже строгі, особливо щодо фінансової частини. Тому на консультації, збір грошей і участь в різних грантових програмах пішло майже два роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ким найвигідніше працювати у Чехії

"Часто візу відкривають (або не відкривають) за кілька днів до початку навчання, тому останні дні в Україні були дуже нервовими та напруженими, - ділиться Денис, - Купівля квитків, прощання з друзями, переліт згадуються тепер як швидке перемотування касетної плівки".

АДАПТАЦІЯ І ПОШУКИ ЖИТЛА

Культурного шоку майже не було. По-перше, у мене вже був подібний досвід (Work and Travel в США), по-друге, британці дуже привітні люди - готові допомогти по будь-якому питанню.

Автор: bit.ua
  Великобританію виправдано називають однією з найдорожчих країн Європи
Великобританію виправдано називають однією з найдорожчих країн Європи

По прильоту я оселився в хостелі - оренда університетського кампуса коштує не менше, ніж саме навчання, тому вирішив знайти щось дешевше на місці. Але бюджетного житла не виявилося і довелося залишитися в хостелі. Щоб ще трохи заощадити я перейшов на тижневу оплату, а через 3 місяці власник запропонував мені чергувати на рецепції двічі в тиждень в рахунок проживання. Тепер я живу в Шотландії безкоштовно, що дуже радує.

НАВЧАННЯ В УНІВЕРСИТЕТІ

Студентські будні в Британії не сильно відрізняються від українських. День можна розділити на лекції, самостійне навчання в бібліотеці (яке тут забирає набагато більше часу, ніж в Києві), приготування їжі та вільний час. Як на мене, в Україні студентські роки проходять веселіше, але тільки через велику кількість друзів і порівняно низьких цін. Думаю, більш тривале життя за кордоном і оплачувана робота можуть виправити цей дисбаланс.

ПРО ЦІНИ І ПОКУПКИ

Великобританію виправдано називають однією з найдорожчих країн Європи. Але тут можна знайти дешеві товари, що за якістю не поступатимуться дорогим аналогам. Наприклад, мій улюблений продуктовий магазин TESCO разом з дорогими товарами пропонує власні альтернативи, причому не одну позицію, як роблять мережі в Україні, а дві або три різної цінової категорії.

Автор: bit.ua
  Усюди люди живуть дуже схоже: приватний будинок, часто старий ззовні, але затишний і енергоефективний всередині.
Усюди люди живуть дуже схоже: приватний будинок, часто старий ззовні, але затишний і енергоефективний всередині.

Навіть при нинішньому курсі, про який я намагаюся не думати, коли йду в магазин.

ЯК З'ЯВЛЯЮТЬСЯ ДРУЗІ

Коло мого спілкування - це в основному студенти та жителі/співробітники хостелу. В університеті через велику кількість іноземців, доводиться багато спілкуватися з різними людьми та культурами. На моєму потоці європейці складають не більше 5%, решта - Африка та Латинська Америка.

Інша справа - населення хостелу. Мене вразило, як багато молодих європейців подорожує по інших країнах ЄС. Вони просто заселяються в хостел на тиждень або місяць і працюють в різних магазинах, щоб заробити трохи грошей на проживання, і таким чином знайомляться з країною, після чого рухаються далі.

Автор: bit.ua
  Завдяки великій польській діаспорі, в Шотландії легко знайти кефір, квашену капусту і варену ковбасу.
Завдяки великій польській діаспорі, в Шотландії легко знайти кефір, квашену капусту і варену ковбасу.

БРИТАНСЬКА КУХНЯ І РАЦІОН ХАРЧУВАННЯ

Легенда про відсутність британської кухні підтвердилася. Національних страв практично немає, а свинячі сосиски в яблучному соусі я поки не наважився спробувати. Іноді я жартую, що змушений купувати італійську пасту, німецьке пиво і датську ковбасу, тому що нічого іншого в магазинах немає.

Знаменитий шотландський хагіс виявився на диво схожим на нашу кров'янку - дуже ароматний і смачний. Тому за кордоном я вдосконалив навички приготування українських страв. До того ж завдяки великій польській діаспорі, в Шотландії легко знайти кефір, квашену капусту і варену ковбасу.

МОВНИЙ БАР'ЄР

З приводу шотландського акценту не жартували хіба що ледачий і ірландець. Через тиждень я з упевненістю відрізняв акценти шотландців, англійців, американців, австралійців і іспаномовних однокурсників - це не важко. Набагато складніше зрозуміти, що тобі хоче сказати місцевий житель.

Автор: bit.ua
  У Британії божевільна, майже маніакальна тенденція до перероблювання сміття та розвитку зеленої енергетики.
У Британії божевільна, майже маніакальна тенденція до перероблювання сміття та розвитку зеленої енергетики.

З того часу я користуюся касами самообслуговування і розплачуюсь картками. Але, хай там що, чим більше ти слухаєш і повторюєш за носіями, тим краще говориш сам.

МЕНТАЛІТЕТ

Чи то в силу імперіалістичного минулого, чи то внаслідок значного розвитку суспільства і політики, публічна політика і приватні звички спрямовані на виправлення помилок минулого. Це проявляється в численних аспектах, наприклад - божевільна, майже маніакальна тенденція до перероблювання сміття та розвитку зеленої енергетики.

Також в Шотландії працюють над відродженням місцевих кельтських мов, що суперечить колишнім спробам уніфікувати все населення Британії з англійцями. Іншими словами, британці перейшли на наступний рівень розвитку суспільства: отримавши стабільний добробут населення, вони витрачають власні ресурси на покращення світу навколо себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець розповів про спекотні умови праці в Польщі

У Шотландії дуже відповідально ​​ставляться до безпеки. Попереджувальні написи на дверях, нагадування подивитися в різні боки перед дорогою, а початок будь-якого заходу в закритому приміщенні починається з інструктажу про пожежні виходи У Британії відчуваєш себе трирічною дитиною в домі "без кутів", хоча іноді це здається занадто дивним.

Автор: bit.ua
  Легенда про відсутність британської кухні підтвердилася.
Легенда про відсутність британської кухні підтвердилася.

РІВЕНЬ ЖИТТЯ

Рівень життя в Шотландії найкраще характеризує слово "досить". Усюди люди живуть дуже схоже: приватний будинок, часто старий ззовні, але затишний і енергоефективний всередині. Навіть на віддалених островах люди живуть не бідніше і мають ті ж можливості для розвитку. Широкі повноваження місцевих громад, високооплачувана інтелектуальна робота, стабільний сільськогосподарський ринок дають людям можливість жити повним життям там, де вони народилися. Думаю, це те, про що нам треба знати, що треба бачити, і будувати у нас.

ВИХІДНІ

"Заходить якось шотландець в паб ..." - це не тільки початок половини жартів англійською мовою, а й опис 90% традиційних розваг у Шотландії. У п'ятницю всі паби забиті. Періодично їх двері відкриваються, і під звуки гучної музики та крики десятків людей хтось вивалюється на вулицю і невпевнено крокує додому. Двері закриваються, і знову тиша, чайки. Так розважається Шотландія.

У Китаї багато вакансій для людей із європейською зовнішністю, особливо у сфері культури та освіти. Деякі роботодавці покривають усі витрати на дорогу, візу та житло. Платять від 1 до 3 тисяч доларів. Проте можуть вираховувати з зарплати комунальні витрати та штрафувати. У житті китайці привітні, але жорсткі начальники.

Зараз ви читаєте новину «Український студент розповів, де в Шотландії знайти безкоштовне житло, кефір, варенку і квашену капусту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі