неділя, 23 червня 2019 00:15

Українка розповіла, чим відрізняються литовці від українців
6

Щоб стати справжніми друзями з литовцем, потрібно спілкуватися з ними на протязі тривалого часу
Фото: bit.ua
Литва дуже маленька - за три години їзди на машині можна проїхати з одного кінця країни в інший
У Литві прекрасні традиції пива і закусок до нього
У супермаркетах є українські солодощі, консерви і алкоголь.
У Литві дуже популярний відпочинок у озер і Балтійського моря.

Литовці не такі доброзичливі та відкриті, як українці. Молоді литовці знають мінімум 2 іноземні мови, подорожують і працюють в Європі. Місцеві не женуться за брендами та останньою моделлю iPhone. Тут набагато більше цінують враження.

Киянка Марія Лактіонкіна розповідає про життя в Литві, пишуть на ресурсі bit.ua. Дівчина переїхала до чоловіка і жила в Каунасі та Вільнюсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Англійську можуть викладати тільки носії мови, інші – можуть потрапити у поліцію, - українка про досвід роботи у Китаї

"Адаптація проходила складно - після дружнього і галасливого Києва, Каунас здавався мені не дуже привітним. Але завдяки чоловікові і його підтримки, я впоралася, - згадує Марія, - Пізніше ми переїхали до Вільнюса - там до емігрантів відносяться набагато спокійніше. У столиці практично всі жителі старше тридцяти років знають російську, а молодь прекрасно володіє англійською".

ПРО ЦІНИ І ПОКУПКИ

Ціни в Литві дуже демократичні, а асортимент настільки великий, що цілком задовольняє покупців з різним рівнем доходу. Одяг купуємо в торгових центрах, іноді замовляємо через інтернет - в литовських магазинах не всі бренди є в наявності.

Автор: bit.ua
  Литва дуже маленька - за три години їзди на машині можна проїхати з одного кінця країни в інший
Литва дуже маленька - за три години їзди на машині можна проїхати з одного кінця країни в інший

Продукти купую і в магазинах, і на фермерських ринках, що проходять раз на тиждень. Мені вони дуже подобаються - можна купити домашні овочі, м'ясо, молочні продукти (литовські сири чудові) і рибу, що ловлять в Балтійському морі. Вибір просто величезний. У супермаркетах є українські солодощі, консерви та алкоголь. Практично всю осінь і весну на вихідних в центрі міста проходять ярмарки, де також продають якісні домашні продукти.

ТРУДОВІ БУДНІ

Зовсім недавно я закінчила другу магістратуру і тепер працюю асистентом викладача. Будні дні складаються в основному з роботи та курсів литовського та англійської мов. У теплу погоду, як все литовці, вибираємося в кафе, парки, катаємося на велосипедах, роликах, відпочиваємо біля річки.

ЧИ ЛЕГКО СТАТИ СВОЇМ

Литовці не такі доброзичливі та відкриті, як українці. Вони важко заводять знайомства - щоб стати справжніми друзями, потрібно спілкуватися з ними на протязі тривалого часу. За 4 роки друзів-литовців у мене так і не з'явилося. Є компанія чоловіка - дуже привітні та хороші люди, - але сама по собі я б не стала їх близьким другом.

Автор: bit.ua
  У супермаркетах є українські солодощі, консерви і алкоголь.
У супермаркетах є українські солодощі, консерви і алкоголь.

В університеті та на роботі спілкуюся з українцями, білорусами й росіянами. Можливо, це пов'язано з тим, що я працюю в білоруському університеті, і литовців серед нас дуже мало. В цілому, Вільнюс таке місто, в якому не відчуваєш себе емігрантом - тут багато російськомовних людей. Звичайно, культура і традиції інші, але вони дуже близькі до українських.

КУХНЯ І НОВІ ГАСТРОНОМІЧНІ ЗВИЧКИ

В Україні, крім борщу, моя сім'я нікуди не клала сметану - в Литві вона у всіх супах. Тепер мені це навіть подобається. В іншому раціон харчування не надто змінився. Правда, національна кухня рясніє картоплею і всілякими жирними стравами.

Ми з чоловіком їмо як український борщ з варениками, так і литовський холодний борщ (Šaltibarščiai) з картопляними млинцями. У Литві прекрасні традиції пива і закусок до нього. Останні я люблю їсти просто так, як основне блюдо - дуже смачно і ситно: варений горох зі смаженою цибулею і шматочками сала, смажений хліб з сиром і часниковим соусом.

Автор: bit.ua
  У Литві прекрасні традиції пива і закусок до нього
У Литві прекрасні традиції пива і закусок до нього

ЛИТОВЦІ

Молоді литовці активні та допитливі. Вони не пам'ятають радянського минулого і заборон. Молодь подорожує, працює в Європі. Діти вчать в школах як мінімум дві іноземні мови. У Вільнюсі багато хто користується велосипедами, як засобом пересування, вільно почувають себе, обідаючи в парку на газоні, а саме місто обладнаний всім необхідним для комфортного життя.

Недоліки намагаюся не помічати - литовці працюють над тим, щоб їх не було. Мені подобається, що місцеві не женуться за брендами та останньою моделлю iPhone. Тут набагато більше цінують враження. Але при цьому є цілі групи людей, які маючи все необхідне, щоб жити добре, завжди та всім незадоволені.

ВИХІДНІ

Вільнюс дуже зелене місто. У вихідні ми катаємося на велосипедах, роликах, гуляємо в парках, п'ємо каву в кав'ярнях, їздимо з друзями до озера - смажимо шашлики та литовський сир.

Автор: bit.ua
  У Литві дуже популярний відпочинок у озер і Балтійського моря.
У Литві дуже популярний відпочинок у озер і Балтійського моря.

Є кілька чудових курортів, серед яких Друскінінкай (мені більше подобається відпочивати тут взимку: лижі, спа процедури, лазні) і Куршська коса, де попри холодне море (максимум 21-22 ° C), красива природа і величезні піщані дюни. Литва дуже маленька - за три години їзди на машині можна проїхати з одного кінця країни в інший і побачити, наскільки прекрасні литовські ліси.

У Чехії вигідно працювати офіціантом. У них досить достойні заробітки, завдячуючи вдячним клієнтам розважальних закладів. Зокрема, у Празі офіціанти отримують $1,5 тис. Ще стільки ж можуть мати чайових.

Зараз ви читаєте новину «Українка розповіла, чим відрізняються литовці від українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі