четвер, 13 вересня 2018 11:57

Скасували заняття, розкупили воду, забили вікна дошками - українці готуються до найстрашнішого урагану
8

Автор: ukrainian.voanews
 

Ураган 4 категорії "Флоренс", один із найпотужніших у регіоні за кілька десятиліть, насувається на 3 американські штати на східному узбережжі – Вірджинію, Північну Кароліну та Південну Кароліну.

Тут президент Дональд Трамп оголосив надзвичайний стан. Усі 3 штати оголосили обов'язкову евакуацію вздовж узбережжя, пише "Голос Америки".

Українці Леся Зінчук із чоловіком Андрієм Гнатовим забили дошками вікна у своєму будинку на узбережжі, який входить до зони евакуації.

"Переживаємо, що може не стати не лише нашого будинку, а взагалі хвилі змиють ввесь острів. Але налаштовані позитивно. Занесли знадвору до хати і до гаражу всі меблі, горщики і все, що могли", – ділиться Леся, яка мешкає в Грінвілі за 1,5 год. їзди від океану. - Зараз готуємо пасіку, як можемо: перевірили і закріпили вулики в надії, що не знесе вітром. Запаслися їжею собі та курам і качкам. Набираємо води до контейнерів. Купили генератор вчора, у черзі простояли з годину. Але ще проблема запастися бензином, хоч він вчора і був у деяких місцях на продаж, та немає, де купити бачки: всі розкупили".

Автор: ukrainian.voanews
 

Найбільше жінка хвилюється за свою колекцію вишиванок і народних костюмів. Також за картини батька.

Автор: ukrainian.voanews
 

Шторм може завдати шкоди більшій частині узбережжя, ніж очікувалося раніше, приблизно вранці суботи перед тим, як продовжити рух углиб материка. У середу вранці ураган був уже за 850 км від мису Фіер у Північній Кароліні.

Олена Козлова-Пейтс, яка проживає у Вейк-Форесті, передмісті Ралі, розповідає, що в місцевих магазинах вже не знайдеш генераторів, хліба, води і батарей, – все викупили.

Автор: ukrainian.voanews
 

"Мешканці Кароліни бачили немало природних лих, тому розуміють, як усе серйозно. Очікуємо пару днів сильних дощів і сильного вітру. Все те, що зможемо занести з вулиці, плануємо занести, у тому числі прапори", - каже Олена Козлова-Пейтс.

Автор: ukrainian.voanews
 

Від прибережних хвиль східний край Північної Кароліни може опинитися під товщею води глибиною 2,75 метра. Військово-морський флот, військово-повітряні сили та армія перемістили кораблі та літаки з прогнозованого маршруту "Флоренс", який охоплює також півдесятка атомних електростанцій.

"Заняття в університеті припинились у вівторок, 11 вересня, і не відновляться, принаймні, до неділі. Хоча прямої загрози для життя та здоров'я наразі не передбачається, студентів просять за можливості залишити Чапел-Гілл і перебувати із сім'єю та близькими. Тим же, хто змушений залишитися в кампусі, буде надана необхідна підтримка", – зазначає студентка магістратури Університету Північної Кароліни у місті Чапел-Гілл Ірина Волошина.

У США такі події, як урагани, – це окреме шоу, вважає українець Павло Пранник.

"Я не заперечую, що ураган – це жахлива негода і вона завдасть шкоди, але, враховуючи попередній досвід, у нас впаде декілька дерев, можливо, десь не буде світла, але не думаю, що щось серйозніше. Після цього там ще з тиждень нічого не буде, але тільки тому, що всі готуються до негоди і змітають все з полиць. Не можу сказати, що бачу якусь підготовку до негоди зі сторони влади, тобто ніхто ніяких вікон не забиває, як на узбережжі", - каже Павло Пранник із містечка Мурсвіл.

Автор: ukrainian.voanews
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп попередив, що ураган Флоренс може бути найбільшим в історії

Галину Карпенскі з Рейдсвіла натомість охопила паніка.

"У нашому містечку взагалі води в продажу немає. Коли були в Ралі, там теж паніка. Натовпи людей біля заправок. У соціальних мережах бачу, що люди також шукають, де б купити води. Молока і хліба в магазинах нема. Чоловік завтра має купити газ (якщо буде), щоб можна було води нагріти хоча б на грилі, якщо не буде електрики. Заняття в школах скасовані в четвер і п'ятницю. У сусідньому місті велика річка, багато людей уже заклали хати мішками з піском".

Галина також запаслася консервами, оскільки у них притулок для собак, і підготувала план евакуації тварин.

Автор: ukrainian.voanews
 

В Японії пройшов потужний тайфун "Джебі", який забрав життя 11 людей, ще 160 осіб постраждали. "Джебі" змітав усе на своєму шляху, немов сірникові коробки, перекидаючи автомобілі і руйнуючи будови, ніби карткові будиночки. Нічого подібного тут не відбувалося 25 років.

Зараз ви читаєте новину «Скасували заняття, розкупили воду, забили вікна дошками - українці готуються до найстрашнішого урагану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі