четвер, 24 жовтня 2019 00:15

Середній клас заробляє від 1500 євро в місяць - українка розповіла про життя в Італії
5

Справжніх подруг в Італії не має, тільки гарних знайомих з курсів
Фото: karabas.live
Тамара працює офіціанткою по 2-3 години в день
Оренда квартири коштує 550 евро у місяць
Продукти дешевші, ніж в Україні
Італійки сприймають дівчат з слов'янською зовнішністю як конкуренток

Українка розповіла про ціни на житло, менталітеті італійців і справжніх друзів. Чи справді життя в європейському місті щасливе, дороги рівні, а робота прибуткова.

Своїм досвідом поділилась Тамара з Черкас. Удома вона закінчила магістратуру в Києві на кафедрі мостів і тунелів. І 3 роки як переїхала зі своїм хлопцем жити в італійське місто Падуя, пишуть на сайті karabas.live.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, чому не варто їхати працювати в Чорногорію

Після навчання не змогла знайти роботу до душі з нормальною зарплатою. Повернулася в рідне місто, працювала рік не за професією — продавцем-консультантом в магазині дорогих чоловічих речей. У нас був чудовий колектив, але мені не подобалося отримувати 150-200 євро на місяць, працюючи на ногах по 12 годин. Мій молодий чоловік на той момент жив в Італії. Тому я вирішила переїхати. Плюс мені дуже не подобаються сервіс українців.

Але в Італії відчуваю себе чужою. Для кожного італійця я нахлібник, тому що приїхала або забирати їх роботу, або відбирати італійських чоловіків. Жінки ненавидять слов'янок, тому що вони працьовиті. Багато італійців вибирають саме слов'янських жінок, тому що хочуть, щоб удома був порядок і чистота.

Автор: karabas.live
  Тамара працює офіціанткою по 2-3 години в день
Тамара працює офіціанткою по 2-3 години в день

Італійки середнього класу всі сили вкладають в освіту і зовнішність. Удома вони не прибирають. Якщо живуть в будинку, то там обов'язково є прибиральниця.

Середній клас і робота

Я працюю офіціанткою в великому ресторані. Коли я приїхала до Італії, то зовсім не знала мову. Без неї роботу знайти неможливо. Я пішла вчитися в безкоштовну школу італійській мові й через рік отримала їх сертифікат. Пробувала влаштуватися в магазини одягу продавцем-консультантом, але мій досвід роботи в Україні тут нікому не цікавий. Ну і, звичайно, на такій роботі потрібно добре розмовляти. В основному тут вимагають міжнародний сертифікат про знання мови, у мене інший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кондиціонери є скрізь - українка розповіла про комфортне життя в Австрії

Знайти роботу складно, тому що тут, як і в Україні, криза. Я довго не могла влаштуватися. Звичайно, роботодавці віддають перевагу місцевим, а не іноземцям.

Щоб підтягнути свою мову, я пішла працювати офіціанткою в великий ресторан. Мій контракт "по дзвінку" розрахований на 2-3 години роботи в день. Отримую по 200-300 євро на офіційну картку і 300-400 євро в конверті за додаткові години роботи, не передбачені контрактом. В середньому в день виходить по п'ять годин.

Автор: karabas.live
  Оренда квартири коштує 550 евро у місяць
Оренда квартири коштує 550 евро у місяць

Я не середній клас. Середній — це зарплата в 1500 євро і більше. Стільки заробляє мій чоловік на фабриці. У минулому році його підвищили. Він обробляє дерево на спеціальній машині.

Життя в Падуї

Падуя - невелике красиве місто. Вікіпедія каже, що у 2017 році тут жило 209 тисяч осіб. Практично в кожному італійському місті є історична частина, де красива архітектура і багато музеїв. Будинки тут невеликі, низькі. Ми живемо в п'ятиповерхівці, в якій 20 квартир. У старих будинках, наприклад, максимум 2-3 квартири. Ми знімаємо квартиру недалеко від вокзалу. Це споруда 1930-60 років, вона вважається новою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець розповів про особливості менталітету китайців

Платимо за квартиру 550 євро в місяць. Це разом з комуналкою. Вода, опалення — все автономне. З крана тече питна вода. Багато знімають квартири, хоча мене це дивує. Можна було б взяти іпотеку на 20 років і платити на 100 євро більше, живучи у своїй квартирі.

Автор: karabas.live
  Продукти дешевші, ніж в Україні
Продукти дешевші, ніж в Україні

До центру ми добираємося за 10 хвилин на машині або за 20 хвилин на велосипеді. На велосипедах тут їздять багато людей, причому будь-якого віку, це зручно. Є стоянки та велодоріжки. Квиток на всі види транспорту, розрахований на півтори години, коштує 1,3 євро.

Ми сортуємо сміття. Є окремі урни для скла, пластику бляшанок, паперу, картону, органічних відходів та "для всього іншого". В останню йдуть, наприклад, пляшки з-під масла, які не вдалося вимити. А викидаємо ми тільки чисті, вимиті упаковки. У тих, хто живе в будинках, є ще окремі урни для землі, трави та дерева.

Ціни й продукти

Нижче, ніж в Черкасах. В Україні прості помідори коштують 2 євро. Тут черрі — півтора євро, а взимку 2,5 євро. Продукти мені не дуже подобаються, здається, смак у них не такий насичений. Можливо, я так думаю через те, що звикла до різних підсилювачів смаку в українській їжі.

Італійський характер і розваги

Я не так вже й багато їх знаю. Кажуть, що в Падуї італійці трохи закриті, в порівнянні з тими, хто живе ближче до "каблуку" (тобто в південній частині Італії - ред.). Але якщо порівнювати з українцями, італійці дуже навіть відкриті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пластику носа роблять за 30 хвилин – українка розповіла про медицину в мусульманській країні

До нас в будинок переїхала жінка з Неаполя. Тут у неї почалася депресія. Вона розповідала, що її будинок був меншим нашого і всі сусіди були як одна сім'я. Поки вона йшла за продуктами, до неї могла зайти сусідка і розвісити її прання, щось їй приготувати. Такі ось відносини.

Автор: karabas.live
  Італійки сприймають дівчат з слов'янською зовнішністю як конкуренток
Італійки сприймають дівчат з слов'янською зовнішністю як конкуренток

Я більше сиджу вдома і граю. Є дискотеки, там дуже специфічна танцювальна музика, мені не подобається. Якихось вечірок з R'n'B або техно тут немає. Іноді ми з чоловіком і друзями їздимо до моря або ходимо в кіно. Нещодавно була в кантрі-барі, він несподівано виявився непоганим.

Тут люди не дуже переймаються, щоб зробити затишний заклад. Мені цього не вистачає, тому що в бар хочеться повертатися з-за атмосфери. Це перше місце, яке мені сподобалося.

Плани

Я хочу поміняти роботу. На цій мені платять у два рази менше, ніж можна отримати на аналогічній. Відчуття, що мною "замазують дірки". Як новенької віддають всю найбруднішу роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла про життя серед бедуїнів в пустелі Марокко

З моїм хлопцем ми одружилися. Я спілкуюся з його друзями, моїх тут немає. Є дві дівчини з Венесуели й один хлопець, з якими я близько спілкуюся. Ми познайомилися в мовній школі. Але назвати когось із них іншому не можу. У мене є дві подруги, але вони живуть в Києві. Друг — це дуже велике слово.

Автор: karabas.live
  Справжніх подруг в Італії не має, тільки гарних знайомих з курсів
Справжніх подруг в Італії не має, тільки гарних знайомих з курсів

Мені тут не подобається медицина. Коли я звернулася до дерматолога, вона, не подивившись на шкіру, прописала дорогу маску. Разом з видаленням папіломи мій візит обійшовся в 100 євро. Маска проблему не вирішила.

Також тут велика проблема з індустрією краси. Немає хороших фахівців, які можуть зробити зачіску, манікюр, вилікувати шкіру. В Україні в цьому питанні все на вищому рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залишають посилки з дорогими телевізорами біля квартир – українка поділилась враженнями від життя у Кремнієвій долині

Дуже сумую за рідними місцями, сім'ї, друзям, можливості пройтися по кафешках і побачити знайомі обличчя.

Спочатку я думала заробити тут грошей, купити квартиру на Подолі, забути про все і жити у своє задоволення. Тепер не бачу сенсу повертатися, поки в Україні не зміняться умови життя.

У Греції можна безкоштовно отримати вищу освіту. Після вступу до вишу дають ще рік на вивчення грецької мови. Навіть якщо погано знаєте мову, варто пробувати спілкуватись з місцевими. Люди досить привітні.

Зараз ви читаєте новину «Середній клас заробляє від 1500 євро в місяць - українка розповіла про життя в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі