пʼятниця, 12 липня 2019 00:15

"Радянського союзу в квартирах немає", - українка про житло в Словаччині
5

Братислава, Словаччина
Фото: Фейсбук
Братислава, Словаччина
Братислава, Словаччина
Братислава, Словаччина
Братислава, Словаччина

Вікторія Янчук з Рівного разом з чоловіком Яковом Янчуком 8 місяців тому переїхали жити в столицю Словаччини - Братиславу.

"Знімаємо однокімнатну квартиру в центрі міста. Платимо 500 євро. Радянського союзу в квартирах немає. Килими на стінах не висять, підлогу нічим не застеляють. Скрізь світло й просторо.", - каже діаспорянка.

За двокімнатну треба платити від 600 євро. Трикімнатна - від 750 євро. Кімнату в квартирі можна зняти за 400 євро в місяць. Комунальні - 100-120 євро. Хоча, не важливо, скільки коштує оренда, умови будуть пристойні в будь-якому приміщенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка поділилася враженнями від життя в нетиповій пострадянській країні

Більшість квартир купують іноземці. Братислава - дешева для життя. Поблизу Відень, тому люди хочуть тут залишатися.

"Словаки майже не купують квартири. Їх влаштовує щомісяця платити за оренду. Кажуть, так дешевше. Наші друзі планують залишатися у Братиславі. Купили автомобіль. Дізнавалися за купівлю квартири. Однокімнатну можна купити від 100 тис. євро. Молодим сім'ям дають кредит під 1 - 2 %, за умови, якщо відразу заплатити 20 тис. євро. За ці гроші квартиру продають з меблями. Навколо будинку є дитячий майданчик, поруч садочок і школа", - каже Вікторія.

З чоловіком на двох маємо 2 тис. євро на місяць. За квартиру платимо 500 євро. За 300 євро в місяць можна їсти все, що захочеш. Ціни - такі, як і в Україні, але зарплати вищі. На свята всі супермаркети роблять великі знижки, щоб люди могли закупити харчів.

В місяць реально можна відкладати 1000 євро. Для того, щоб відкрити власний бізнес в Україні, якщо, наприклад, він коштує 100 тис. грн - в Словаччині треба працювати рік.

Зараз ви читаєте новину «"Радянського союзу в квартирах немає", - українка про житло в Словаччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі