пʼятниця, 18 жовтня 2019 00:15

Одеситка розповіла про роботу й життя у місті тюльпанів
6

Фото: dou.ua

Одеситка Наталія Дзюбенко з жовтня 2017 року живе в Нідерландах і працює Java-розробником у Роттердамі. Цілеспрямовано шукала роботу в цій країні або в Німеччині.

Вона розповіла про бюрократію, особливості роботи та побуту й менталітету, пишуть на ресурсі dou.ua.

Робота і переїзд

Роботу шукала роботу на багатьох ресурсах, але найзручнішим виявився LinkedIn. Коли надіслала резюме, зі мною зв'язалися, наприкінці серпня 2017 року та почали спілкуватися. Було декілька співбесід. Перша — з одним із рекрутерів та з технічним спеціалістом. Потім вислали тестове завдання, на нього мені дали тиждень, але я впоралася на кілька днів раніше. Через тиждень призначили code review із демонстрацією проекту, опісля чого запросили на фінальну співбесіду з CEO. Наступного дня після нашої розмови отримала офер. Це була середина вересня, а ще приблизно через півтора місяці я потрапила в Нідерланди (стільки часу знадобилося на оформлення документів).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залишають посилки з дорогими телевізорами біля квартир – українка поділилась враженнями від життя у Кремнієвій долині

Компанія майже все зробила за мене в оформленні візи. У мене попросили скани документів для візи MVV, спеціальної для highly skilled migrants. Організація в Нідерландах, яка займається міграційними питаннями (ind.nl), мала розглянути заявку, після чого — підтвердити її. Затим я поїхала в Київ подаватися на візу, попередньо обумовивши appointment на сайті посольства. Процес подачі документів не був складним (потрібно було принести паспорт і заповнити форму). Через тиждень забрала паспорт з візою.

Мені забронювали готель у Гаазі на місяць (у компанії бронюють і квартири, просто я не сказала про свій приїзд заздалегідь, і вони не мали часу для цього). Працедавець просив багато документів, які мені треба було взяти з собою, наприклад, робила переклад і апостиль для свідоцтва про народження. Це все зайняло трішки більше часу, ніж я очікувала.

Автор: dou.ua
 

Вартість перельоту мені потім відшкодували. За час, поки мешкала в готелі, знайшла квартиру для оренди в Східамі. Це маленьке містечко, яке знаходиться поруч з Роттердамом, межі між ними навіть не помітно. Гадаю, якби цього часу не вистачило для пошуків житла, можна було б поговорити про продовження терміну перебування в готелі.

Після приїзду в Нідерланди через два тижні мені видали residence permit (якщо порівнювати з Польщею, то там аналог такої штуки роблять десь півтора року, я його так і не дочекалась). Як уже писала, тут усе просто з документами. Ті, хто хочуть переїхати з жінкою/партнером, можуть це теж без проблем зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла про життя серед бедуїнів в пустелі Марокко

Офіс, де я працюю, розташований в центрі Роттердама. Є ще офіс у Франції. Багато людей працює в офісах замовника. Компанія проводить багато заходів, щоб навчати людей, — тренінгів, майстер-класів. Ще ми активно беремо участь у конференціях, самі проводимо воркшопи і багато іншого.

Працюю за стандартним графіком: 8 годин на день, 40 годин на тиждень. У п'ятницю у нас є традиція: якомога більше співробітників збираються гуртом, щоб попрацювати половину дня на проекті, другу половину — над внутрішніми проектами або саморозвитком, тоді всі багато спілкуються одне з одним. У компанії зі мною працює четверо українців та ще більше російськомовних людей.

Загальні враження від країни

Коли переїхала, здавалося, що потрапила в майбутнє. Таке враження було навіть після Польщі, де теж було дуже комфортно. У Нідерландах багато неочікувано продуманих деталей. Наприклад, тут багато велодоріжок, і на землі перед світлофорами є чутливі смужки, тож не доводиться вставати з велосипеда, аби натиснути на кнопку. Для автівок на дорогах теж є такі смужки, так що навіть розмір пробки враховується для регулювання руху.

Автор: dou.ua
 

Дуже доглянутий кожний сантиметр землі, навіть десь на окраїні міста і за містом почуваєшся, як у парку, тому що є зручні доріжки для пішоходів/велосипедистів. Є відчуття безпеки, навіть коли йдеш вулицею вночі. Усюди висаджені квіти, чистенько. Маленькі деталі створюють відчуття, що про тебе піклуються. Усе дуже по-сучасному, з комфортом.

Роттердам, де працюю, — дуже модернове місто, одне з тих у Нідерландах, яке не схоже на інші. Будівлі височенні і незвичайні. Ще мені розказували, що коли проводили відбудову після війни, в інших містах намагалися більше дотримуватися одного стилю, тоді як у Роттердамі вирішили відновити ті старі будівлі, які ще можна було врятувати, але між ними не соромилися будувати нові сучасні і дивні будинки (згадати хоча б відомі кубічні хатки, які знаходяться в самому центрі). Коли дивишся на них уперше, думаєш: як можна було так розкішно побудувати?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пластику носа роблять за 30 хвилин – українка розповіла про медицину в мусульманській країні

Ще в країні дуже багато різної живності. Можуть бути загони з оленятами прямо посеред міста, дуже багато великих птахів типу диких гусей, качок, іноді трапляються кролики всілякі. Ще тут чомусь живуть зелені папуги і літають зграйками навколо мого будинку. Дуже багато видів птахів, які собі мирно плавають по канальчиках або гуляють містом.

Зарплати і податки

Тут дуже комфортно жити із зарплатою програміста. Навіть можна відкладати хорошу суму, не надто себе обмежуючи в поточних витратах. Зарплата також залежить від рівня. Джуніору, звісно, запропонують менше, але заробітку теж вистачатиме. Чула, що річну зарплату джуніора в Нідерландах оцінюють у 38 тисяч євро на рік — думаю, вона може бути дещо меншою.

Податки мені вираховує роботодавець. У моїй візі обумовлена 30-відсоткова знижка на податки — тобто цю суму мені повертають як іноземцю (є список країн, для жителів яких можлива така опція; у моїй компанії майже всі мають таку знижку). Про її оформлення треба обов'язково цікавитись у роботодавця під час пошуку роботи (називається 30% ruling).

Менталітет

Голландці виглядають дуже щасливо, вони вельми задоволені життям. Українець, наприклад, завжди знайде якісь дрібниці, які можуть зіпсувати йому настрій. Голландцям вдається бути задоволеними всім. Навіть коли щось не виходить, то вони більш спокійно до цього ставляться і намагаються щось робити, щоб виправити ситуацію — зрештою, все виходить. Зазвичай у голландців усе заплановане, вони звикли все до деталей продумувати. Коли все йде за планом, чому б не бути щасливим? Також у них не прийнято хвастатися, і ще я не помічала, щоб когось за щось засуджували. Також голландці часто дуже розслаблені та іноді розсіяні.

Автор: dou.ua
 

Окрім нідерландців, тут багато приїжджих, у тому числі в компанії, де працюю. Десятки національностей, у кожного своя мова, всі різні, кожен розповідає щось про свою країну. Але коли працюємо разом, усе виглядає дуже по-європейськи.

Місцеві звикли до мігрантів, у країні багато змішаних національностей, але багато з них поводяться, як голландці: знають мову, іноді і не зрозумієш, що це не голландець. Місцеві позитивно й дружелюбно ставляться і до мігрантів, і до туристів.

Мови

Я їхала в Нідерланди, знаючи англійську. Звернула увагу, що всюди — від магазинів до державних організацій — вільно спілкуються цією мовою. Від мене ніколи ніхто не вимагав, щоб я знала голландську мову (навіть коли траплялося, що перехожий на вулиці не знав англійської, то все одно намагався допомогти, показати жестами). Але зазвичай усі голландці говорять англійською, як рідною мовою. Голландську все одно вчу, це справа власного комфорту, можна, наприклад, голландців підслуховувати.

Автор: dou.ua
 

Ходжу на курси, які оплачує компанія. Крім того, якщо хочеш навчатися і купувати книжки, технічні також, то компанія теж це оплачує. Додатково вчу мову самостійно, бо курсів не досить. Помічаю, що починаю розуміти, про що говорять голландці (деталі поки що вловити складно), також розумію багато надписів у магазинах, оголошення в транспорті тощо. Мовою компанії є англійська, хоча також можна почути, як співробітники між собою говорять голландською, іспанською, українською і т. д.

Житло

Мінімальна ціна, за яку можна орендувати більш-менш нормальну квартиру з побутовою технікою (шукала в Гаазі, Роттердамі, Східамі), — 800 євро. У Нідерландах є ліміт типу "якщо ти заробляєш менше цього і більше цього ліміту, то таку квартиру тобі не можна". Це робиться для того, щоб ті, хто заробляють більше, не займали дешевші квартирки, і їх усім вистачило. У Роттердамі за 1,5 тисячі євро можна знайти щось досить величеньке і з крутим ремонтом. Комунальні послуги обійдуться ще десь в 100-200 євро. Помітила, що всі, кого знаю, винаймають житло самостійно, не складаються разом.

Я сплачую за оренду суму, що посередині між цими двома цифрами (800 і 1500 євро), я задоволена. Шукала помешкання в інтернеті через ріелтора. Сама з ним зв'язалася, і досі не розмовляла безпосередньо з господарем, лише з ріелтором (господар оплачував ці послуги). Майже завжди при переглядах квартир приходило ще багато людей, крім мене, і ймовірність, що саме я отримаю цю квартиру, була завжди невелика. Тому я, майже не міркуючи, обрала ту, яка мені одразу сподобалась і відповідала моїм вимогам (побутова техніка і т. д.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець розповів про особливості менталітету китайців

Моя квартира розташована у спальному районі, транспорт добре ходить, можна доїхати до Schiedam Centrum (центральна станція Східама), а звідти вже їхати куди завгодно. Можна було б і ближче знайти житло, але мені сподобалося тут: і ціна непогана, і місто гарне. Східам відчувається майже як частина Роттердама, але тут спокійніше, тихіше.

Транспорт

Їжджу громадським транспортом, а зараз, коли погода стала хороша, добираюся велосипедом. Що транспортом, що велосипедом витрачаю 40 хвилин на дорогу до Роттердама.

Можна придбати проїзний — це така картка з чіпом усередині (OV-Chipkaart), яку поповнюєш в автоматі. Коли заходиш у транспорт, маєш зробити чекін (піднести картку до спеціального автомату на вході), а на виході — чекаут. Одна картка розрахована на всі види транспорту. З нею також можна взяти велосипед на станції. У мене є дві таких картки: одна персональна, щоб користуватися на вихідних, і ще одна, яку зробили на роботі, щоб їздити в офіс і з нього (всі поїздки, пов'язані з роботою, оплачує компанія).

Автор: dou.ua
 

Картку можна поповнити на фіксовану суму, а можна прив'язати до банківської картки, і вона буде автоматично поповнюватися. Ціна проїзду рахується по дистанції. Поїздка до центру у Східамі мені коштує 50 центів, потягом до Роттердама — два євро, в Гаагу — 3-4 євро.

Є багато транспорту, який курсує між містами. Наприклад, метро, яке їздить від Роттердама до Гааги (приблизно 20 км), і дорогою об'їжджає багато інших населених пунктів. Але не між усіма містами є таке сполучення, іноді доводиться користуватися потягом. Він — зручний і часто ходить. Потягом зручно їхати також до Амстердама — менше, ніж годину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діаспорянка розповіла про особливості оренди та купівлі нерухомості у Канаді

У трамваї завжди їздить контролер. Він перевіряє усіх: має автомат, до якого підносить твою картку. У потягах перевіряють рідше, у метро — практично ніколи, бо туди складно потрапити без чекіна. У метро — чисто, гарно, у трамвайчиках щодня у вагони кладуть свіжі газети.

Ще за транспортом зручно слідкувати через спеціальні додатки (наприклад, 9292.nl), тому відомо з точністю до хвилини, як доїхати в будь-яку точку (з пересадками між різними видами транспорту і т. д.).

Велосипеди

Для велосипедів усе дуже продумано, я ніде ще не зустрічала такого. Велосипедисти почувають себе тут, як боги, бо навіть пішоходи можуть не усюди пройти, а велосипедисти всюди можуть проїхати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гості приходять несподівано та на цілий день – українка поділилась враженнями від життя в Ірані

Досить просто взяти велосипед напрокат на будь-якій станції. Але якщо живеш у Нідерландах довго, краще придбати власний, це не так уже й дорого. Я так і зробила: придбала міський велосипед разом з надійним замком приблизно за 200 євро. Їжджу не щодня, але десь половину разів за місяць набралося. Мені 10 кілометрів до роботи, тож якщо є настрій, їду на велосипеді.

Також постійно їжджу на вихідних просто в задоволення. А ще тут незвично великий трафік на велодоріжках, тож вчишся бути уважним і обов'язково треба знати правила руху.

Медицина

Для всіх, хто проживає в Нідерландах, медична страховка є обов'язковою. До того ж, ти маєш її оформити у перші кілька місяців життя тут. Якщо цього не зробити, тебе підпишуть на дефолтну страховку і зніматимуть кошти з зарплати. Базова страховка коштуватиме близько 70 євро в місяць, оплачує і обирає страховку кожен самостійно. Кожен робить її для себе, бо можна обирати різні опції.

Ще для жителів деяких країн (в тому числі України) обов'язковою є перевірка на туберкульоз, яку треба теж пройти в перші 4 місяці перебування в Нідерландах. Якщо виявиться, що треба лікуватися, лікування (так само, як і огляд) проходить за рахунок держави.

Дозвілля

Багато поїздила по самих Нідерландах, ще намагаюся побувати в інших країнах, які поруч. Покататися всюди на велосипеді. Коли до мене приїздила подруга, ми разом каталися на каяках, гуляли по різних містах. Тут люблять активний відпочинок, усілякі походи, прогулянки на корабликах. Ще місцеві дуже люблять влаштовувати всілякі тусовки з великою кількістю людей, музики, їжі і пива.

Кухня та продукти

Про голландців кажуть, що в них нема національної кухні. Частково це правда, я так і не змогла зрозуміти, що саме є нідерландською кухнею. Тут люблять додавати в їжу багато овочів — набагато більше, ніж українці. Дуже поширена сурінамська кухня, тому в якомусь сенсі вона символізує для мене кухню Нідерландів. А ще тут продають дуже багато риби, і червона риба коштує так само, як будь-яка інша.

Автор: dou.ua
 

Взагалі на обід кожного дня витрачаю в середньому 10 євро, а по п'ятницях компанія влаштовує ланч для всіх. У місяць всього на їжу витрачаю десь 400 євро. Я полюбляю купляти продукти у відомій мережі Albert Heijn (на сайті можна подивитись ціни на продукти, знижки і т. д.). Деяких звичних мені продуктів в Нідерландах я ще досі так і не бачила (наприклад, гречана крупа), і навпаки, можна досить дешево купити продукти, які в Україні дорожчі та не такі розповсюджені (наприклад, брокколі).

Ще Нідерланди славляться смачним сиром. Тут дуже багато видів сирів, і я досі купляю кожен раз різний, щоб спробувати.

Плани

Зараз мені цікаво розвиватися тут, тому поки що нема планів звідси переїжджати. На роботі не буває нудно, щодня вчуся. Компанія багато вкладає в те, щоб робітники розвивалися. Тут цікаво і комфортно.

У Нідерландах люди більш консервативні у їжі. Їм треба бачити та знати, що саме приховано у голубцях чи варениках. На дні народжені можуть пригощати гостей лише чіпасим та обов'язково запросять на святкування мінімум за місяць.

Зараз ви читаєте новину «Одеситка розповіла про роботу й життя у місті тюльпанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі