понеділок, 02 вересня 2019 00:15

На уроках можна їсти і пити каву – головне, не заважати іншим – українки розповіли про навчання у США
6

Дівчата виграли конкурс по програмі обміну для старшокласників Flex
Фото: svoi.city
Оля Сахно жила у багатій родині на фермі
На уроках у США можна їсти і пити каву – головне, не заважати іншим
Оля Сахно волонтерила у церкві – допомагала готувати їжу і роздавати її під час благодійних обідів
Оля Ворошніна  стала менеджеркою шкільного баскетбольного клубу і їздила з ним містами штату на змагання.

Оля Сахно, Оля Ворошніна і Соня Пилипенко у 2018 році перемогли у відборі і за програмою обміну для старшокласників Flex полетіли до США. Дівчата рік жили у різних штатах – у Флориді, Неваді та Міссурі, навчалися в місцевих школах і жили у хост-родинах.

Своїми враженнями про американський побут, волонтерство і свята дівчата поділилися з ресурсом svoi.city.

Життя у хост-родинах

За правилами Flex, молодь, яка їде до США, живе у приймаючих хост-родинах. Вони надають ліжко, а іноді й окрему кімнату, і забезпечують харчуванням. Обов'язки учасників програми обміну – допомагати родині у господарстві і не вступати у конфлікти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На вулицях дратував запах фасфуду – українка поділилась враженнями від Канади

Оля Ворошніна змінила у штатах хост-родину, оскільки в першій родині були маленькі діти і там Оля не відчувала себе соціально активною.

– Перші чотири місяці, крім школи і дому, я майже нічого не бачила. Мене часто не пускали гуляти з друзями. Оскільки у них були маленькі діти, наші інтереси доволі відрізнялися. У школі я знайшла родину, готову взяти мене до себе, з ними стосунки склалися значно краще, – поділилася Оля.

Автор: svoi.city
  Оля Сахно жила у багатій родині на фермі
Оля Сахно жила у багатій родині на фермі

Софія Пилипенко жила у штаті Невада у родині, де батько працював інженером на кораблі, тому його більшу частину часу вдома не було.

Американська школа

Оля Ворошніна навчалася у невеликій за американськими мірками школі – на 1 500 учнів.

– Коли вони дізналися, що я з Європи, усі хотіли подружитися зі мною, деякі підходили і торкалися мене, бо вперше бачили когось з Європи, – каже Оля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нідерладці водять дітей дивитися на Прайд - українка про особливості життя в Амстердамі

Вона обрала предмети, яких не було в 11-му класі української школи: кухня – під час занять готували різні страви і потім їли їх, і уроки малювання – коли давали багато матеріалів, і ніхто не казав, як малювати.

Автор: svoi.city
  На уроках у США можна їсти і пити каву – головне, не заважати іншим
На уроках у США можна їсти і пити каву – головне, не заважати іншим

– У деяких класах стояли дивани замість парт, в інших учителі для мотивації приносили дітям перекуси – бутерброди, печиво, інколи цю їжу навіть привозили з ресторанів. Багатьом це подобалося, – згадує Оля Ворошніна.

В американській школі не потрібно вивчати усі 20 предметів, як у нас. Учні самі обирають, що їм до душі. Соня обрала англійську та іспанську мови, анатомію, психологію, кінознавство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ящик манго заплатила 1 євро – українка розповіла про життя у Голландії

– Найцікавіше, що там було, – уроки анатомії. На уроці біології у своїй українській школі я хіба що хробака різала, а там за рік я своїми руками різала мозок, око, свиню, серце. При цьому вчителька жалілася, що бюджет зменшили, а так би практики було ще більше, – розповіла Софія Пилипенко.

Автор: svoi.city
  Оля Сахно волонтерила у церкві – допомагала готувати їжу і роздавати її під час благодійних обідів
Оля Сахно волонтерила у церкві – допомагала готувати їжу і роздавати її під час благодійних обідів

Ще на уроках у США можна їсти і пити каву – головне, не заважати іншим. Домашнє завдання давали вкрай нечасто.

– Деякі знали свою рідну мову – англійську – гірше за мене. Я бачила, що діти байдужі до навчання. Інколи у класах відчувався запах трави, яку курили хлопці, з дисципліною там набагато гірше, ніж в українській школі, – зізналась Оля Сахно.

За пропуски уроків треба платити штраф. Наприклад, за пропуск 20 класів – це п'ять днів навчання, штраф 100 доларів. Записка від мами, як у нас, не проходить.

Волонтерство

Під час програми обміну обов'язкова участь у волонтерських заходах і програмах. Так наприкінці року в США треба було назбирати до 40 балів, і школярки обирали різні способи їх заробити.

Автор: svoi.city
  Оля Ворошніна  стала менеджеркою шкільного баскетбольного клубу і їздила з ним містами штату на змагання.
Оля Ворошніна стала менеджеркою шкільного баскетбольного клубу і їздила з ним містами штату на змагання.

Оля Ворошніна була волонтеркою на концерті рок-виконавця. Також стала менеджеркою шкільного баскетбольного клубу і їздила з ним містами штату на змагання.

За словами дівчат, волонтерство дозволяє знайти друзів і подорожувати. Хост-родини теж інколи возили школярок у цікаві місця, щоб показати гарні краєвиди і життя людей. У США хтось із дівчат подорожував у межах свого штату, хтось навіть їздив у круїз на Багамські острови.

Свята

На Різдво хост-родина подарувала Олі Сахно багато подарунків, які вона сама обрала у крамниці, а Софія провела цей день майже на самоті.

– У мене було десь 30 подарунків, я відчула, що таке американське Різдво. Я сиділа у цих пакунках, щаслива розгортала їх, як у фільмі "Один вдома", відчула себе маленькою дівчинкою, – ділиться Оля Ворошніна. – А взагалі на свята найбільше хочеться додому. Ти у чужій країні, у чужій родині. В Америці я зрозуміла, як люблю Україну і яка моя країна прекрасна.

В Ізраїлі ніхто не переймається зовнішнім виглядом. У спеку можна зустріти дівчину у теплому взутті та курточці з шапкою. Усі віряни їдять кошерну їжу, ту, що дозволена Торою. Крім того, є певні правила та обмеження. Наприклад, можна їсти молочне не раніше, ніж через 6 годин після того, як поїли м'ясне. Щоб обійти це правило вигадали морозиво без молока.

Зараз ви читаєте новину «На уроках можна їсти і пити каву – головне, не заважати іншим – українки розповіли про навчання у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі