середа, 23 жовтня 2019 00:15

Громадянство отримують тільки євреї — українка про життя в Ізраїлі

Юля виїхала до Ізраїлю разом зі своїм чоловіком. Це країна вважається єврейською державою з високим рівнем достатку.

Дівчина розповіла трохи більше про можливості, які пропонує ця країна, побут та культуру ізраїльтян, пишуть у тижневику "Номер один".

"Коли ми з чоловіком одружилися, постало питання, що потрібно якось забезпечити себе житлом, автівкою. Зрозуміло, що в українських реаліях втілити такі побутові мрії може не кожен. Найоптимальнішим варіантом стало для нас виїхати на роботу до Ізраїлю, - згадує Юлія, - Цю країну обрали не випадково. Раніше там уже працювала моя мати, і я кілька разів приїздила до неї на канікулах під час навчання в університеті. Тому багато чого про цю країну дізналася, знала, що тут можна нормально заробити у порівнянні з іншими країнами, куди їдуть наші земляки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, чому не варто їхати працювати в Чорногорію

Там цінується той працівник, який володіє івритом. Юля вважає, що її можна вивчити за рік. В Ізраїлі можна записатися на курси вивчення, які триватимуть десь рік і будуть платними, для репатріантів такі курси абсолютно безкоштовні.

"Заведено вважати, що некваліфікованою працею займаються саме ті, хто приїздить заробити з інших країн. Тут дуже багато заробітчан різної національності. Ізраїльтяни добре ставляться до українців і філіппінців. Нас вони вважають надзвичайно працьовититою нацією. Розумієте, для наших людей не проблема прибрати, смачно приготувати їсти. З меншою охотою беруть до роботи росіян та молдаван, - зазначає Юлія, - Розкажу такий приклад, мені зателефонувала жінка і попросила прибрати квартиру. Ми домовились за ціну, вона сказала мені адресу, і я поїхала. Ключі власниця житла залишила під килимком. Вона мене не бачила в очі, не бачила моїх документів, не знала, як я виглядаю. У квартирі були цінні речі, та вона мені повірила. Ізраїльтяни нам довіряють і не соромляться про це говорити".

Автор: gazeta1.com
  Для комфортного життя в Ізраілі треба щомісяця 7-9 тысяч шекелей (2-2,5 тыс.$)
Для комфортного життя в Ізраілі треба щомісяця 7-9 тысяч шекелей (2-2,5 тыс.$)

Є великий відсоток ізраїльтян, які думають, що українці та росіяни – це одне і те ж саме. Але Юля проводить просвітницьку роботу і пояснює, що це не так.

"Купити нерухомість тут дуже складно, навіть корінні мешканці не мають змоги придбати собі житло. Більшість живуть в орендованих квартирах. Тут немає маленьких квартир – одно- чи двокімнатних. В основному будують 3-кімнатні і до 7-ми кімнат або вілли. Однокімнатні квартири бувають лише в тому випадку, якщо власник розділив велику квартиру на кілька маленьких для того, щоби заробити більше грошей на оренді. Але це вважається незаконно, - розповідає Юлія, - Вартість квартири залежить від того, в наскільки престижному районі знаходиться помешкання і як далеко до моря. Якщо говорити про такі міста, як Хайфа та Тель-Авів, то 3-кімнатна квартира буде коштувати від 1,5 до 8 мільйонів шекелів (413 тис. – 2,200 млн. $). Вілли – починаючи від 10 мільйонів шекелів (2,752 млн.$)".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залишають посилки з дорогими телевізорами біля квартир – українка поділилась враженнями від життя у Кремнієвій долині

Оренда поділеної квартири (1-2-кімнатної) – від 2,500 шекелів у місяць (690 $). Комунальні платежі залежать від площі помешкання. В середньому десь 300 шекелів (82 $), якщо не вмикати кондиціонер, і в районі 600 шекелів (160 $), якщо кондиціонер буде працювати. Кредитування є, але його розтягують на дуже тривалий термін і не кожен готовий зобов'язати себе виплатами вперед на 50 років.

"Для прикладу, я працюю в однієї жінки, вона власниця 5-кімнатної квартири. Зараз їй 56 років, а останній платіж вона зробить у 75. Говорити про те, що помешкання залишиться у спадок дітям, не варто. Тут дуже великі сім'ї, троє дітей – мінімум, в ортодоксальних євреїв – і 10-12. Тобто якщо після смерті батьків квартиру продадуть і розділять між собою виручені кошти, то це вийде не дуже велика сума, - розповідає Юлія, - Взагалі, якщо є своя квартира, на життя вистачає 5,500 шекелів (1500 $). Якщо квартира орендована – 7-9 тисяч шекелів (2-2,5 тис. $)".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла про життя серед бедуїнів в пустелі Марокко

Середня зарплатня по країні – в районі 9,8 тис. шекелів (2,7 тис. $). Проте у Юлії багато знайомих ізраїльтян, які працюють офіційно і заробляють 6-7 тис. шекелів (1,5-1,9 тис. $). Нелегальні працівники можуть заробляти і більше. Для прикладу, на будівництві – 9 тис. шекелів (2,5 тис. $), плиточники – 10,9 тис. шекелів (3 тис. $), прибиральники після ремонту – 14,5 тис. шекелів (4 тис. $) при умові щоденної зайнятості (25 робочих днів на місяць) та чайових. Дівчина зазначає, що чайові давати в цій країні прийнято.

"Якщо хтось хоче приїхати працювати сюди легально, то необхідно отримати робочу візу за тими спеціальностями, які тут затребувані. Найчастіше це "метапелет" – доглядач за престарілими людьми. Ця віза обійдеться десь у районі 5-6 тис. $, її відкривають терміном на 5 років, та діяти вона може і довше за умови, що людина, яку ти доглядаєш, житиме. Звісно, можна працювати в таких умовах легально, але це психологічно важко. В основному на такій роботі працюють філіппінці, - зазначає Юлія, - Громадянство Ізраїлю отримують лише євреї і тільки так. Наші співгромадяни можуть стати репатріантами у тому випадку, якщо у роду були євреї, і це тільки жіноче коріння. Ця країна в прямому сенсі для життя євреїв. Чужинців вони трохи стороняться, але розуміють, що без них пропадуть, бо не буде робочої сили".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кондиціонери є скрізь - українка розповіла про комфортне життя в Австрії

Одного разу Юлія була свідком, як зустрічають репатріантів. В аеропорту їх чекала ціла делегація з квітами та музикою, і коли вони сходять з літака, під оплески вручають їм паспорт.

Німці працюють 5 днів на тиждень. У суботу ще відкриті продуктові ринки, але у неділю усе зачиняється та прийнято відпочивати, працює тільки розважальна сфера та кіоски з їжею. Вдома у вихідний не бажано прибирати. Навіть на шум пральної машини можуть поскаржитись сусіди.

Зараз ви читаєте новину «Громадянство отримують тільки євреї — українка про життя в Ізраїлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі