четвер, 19 вересня 2019 00:15

Грецьку мову вивчила за рік - українка поділилась враженнями від життя в Афінах
6

У Греції Дарія живе майже 8 років
Фото: Надано Дарією Байло
Дарія обожнює готувати та публікує свої відео рецептів у соціальних мережах
У Греції для іноземців освіта безкоштовна
Взимку у Греції можна їздити на зимові курорти, а влітку відпочивати на пляжі
В середньому в Афінах можна заробляти 800-1000 євро на місяць.

У Греції можна безкоштовно отримати вищу освіту. Після вступу до вишу дають ще рік на вивчення грецької мови. Навіть якщо погано знаєте мову, варто пробувати спілкуватись з місцевими. Люди досить привітні.

Про це Gazeta.ua розповідає 30-річна Дарія Байло з Одеси. Вона переїхала до Афін майже 8 років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, як стала лікарем у Лондоні

"З Грецією я познайомилася у 2008 році, і ця зустріч для мене була любов'ю з першого погляду. Особливо запам'яталося, як з холодної сніжної України в січні я потрапила в літо! Пам'ятаю, як весь час хотіла зняти пальто. Настільки жарко мені тоді було, – згадує Дарія, – У Греції я поступила до Національного економічного афінського університету".

У країні безкоштовна освіта для іноземців. Спочатку дівчина поступила на конкурсній основі за середнім балом свого шкільного атестата. Потім дають рік на вивчення грецької мови.

Автор: Надано Дарією Байло
  Дарія обожнює готувати та публікує свої відео рецептів у соціальних мережах
Дарія обожнює готувати та публікує свої відео рецептів у соціальних мережах

"Переїхавши до Греції, я відразу ж занурилася з головою в грецьку мову і місцеву культуру. Навіть похід в кіно - це урок грецької мови! Фільми завжди показують мовою оригіналу з грецькими субтитрами. Тому моя головна порада для тих, хто переїжджає і хоче вивчити мову - озирніться навколо: театр, кіно, грецька музика, телебачення, - ділиться Дарія, - Розширюйте свій кругозір і не бійтеся розмовляти на грецькій. Навіть якщо ви зробите купу помилок, греки вас зрозуміють, допоможуть і похвалять за те, що ви вивчаєте їхню мову. Греки дуже доброзичливі".

Дарія розповідає, що студентську посвідку на проживання є одним з найпоширеніших варіантів переїзду в Грецію. Другий варіант – купити тут нерухомість. Третій і останній – довести своє грецьке походження.

Автор: Надано Дарією Байло
  У Греції для іноземців освіта безкоштовна
У Греції для іноземців освіта безкоштовна

"Знаю, що є люди, які допомагають в переїзді в Грецію. Проте потрібно бути обережним, бо є і шахраї, – зазначає Дарія, – Якщо у вас є мінімальне знання англійської, точно зможете самі знайти список документів для вступу до ВНЗ на офіційному сайті Міністерства освіти або домовитися з агентствами з продажу нерухомості".

Через кризу ціни на оренду і купівлю нерухомості впали. На вартість впливає відстань до метро і наявність опалення. Наприклад, орендувати квартиру без меблів можна за 150 євро, а біля метро подібна буде коштувати від 450 євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нідерладці водять дітей дивитися на Прайд - українка про особливості життя в Амстердамі

"Питання опалення в Афінах взагалі стоїть досить гостро. Через високу вологість повітря одним кондиціонером взимку квартиру не нагрієш, тому бажано шукати квартиру з центральним чи автономним опаленням", - зазначає Дарія.

Автор: Надано Дарією Байло
  Взимку у Греції можна їздити на зимові курорти, а влітку відпочивати на пляжі
Взимку у Греції можна їздити на зимові курорти, а влітку відпочивати на пляжі

Після переїзду Дарії було важко звикнути до сієсти. Коли невеликі магазини закриваються на декілька годин на обідню перерву, в певні дні працюють тільки вранці або після обіду. Проте туристичні магазини в центрі Афін працюють з раннього ранку до пізнього вечора.

"Я дуже люблю готувати і з задоволенням ділюся своїми відео рецептів на своїй сторінці в Inchtagram: @db_dariya, - розповідає Дарія, - У греків є аналог олів'є, вони називають його "російським салатом", але мій, традиційний варіант їм сподобався більше. Пельмені та вареники більш незвичні для греків, проте їх теж хвалять і з задоволенням їдять. А ось борщ - це зовсім не для греків. Гарячі перші страви вони їдять тільки густі та лише взимку".

Автор: Надано Дарією Байло
  Грецьку мову вивчила за 1 рік
Грецьку мову вивчила за 1 рік

За покупками дівчина ходить не тільки у супермаркети. У Афінах працюють багато невеликих сімейних крамничок з фруктами й овочами, з рибою і морепродуктами, з м'ясом. Обов'язково один раз в тиждень в кожному районі міста проходить базар, де можна купити свіжі фрукти, овочі, яйця, побутові речі та навіть одяг.

"Українців в Греції досить багато. В цілому всі намагаються підтримувати один одного, є групи емігрантів в соціальних мережах, де можна спілкуватися і знаходити друзів, - розповідає Дарія, - У мене багато знайомих гречанок, але ось подруг, близьких мені за духом я зустріла, завдяки Inchtagram і вони - теж з України".

Автор: Надано Дарією Байло
  У Греції Дарія живе майже 8 років
У Греції Дарія живе майже 8 років

Дарія вважає, що Греція досі повністю не оговталася від фінансової кризи, тому працевлаштуватися досить складно. Мінімальна зарплата складає 650 євро, а після вирахування податків – 546 євро. В середньому в Афінах можна заробляти 800-1000 євро на місяць.

"Всі знають, що Греція славиться своїми островами, а їх кількість і відмінність один від одного дозволяє кожен раз пізнавати щось нове, унікальне і самобутнє, починаючи від ландшафту і закінчуючи їжею. Взимку можна їздити на чудові зимові курорти, а влітку відпочивати на пляжі, - ділиться Дарія, - Греція вже стала моєю другою батьківщиною, мені подобається той ритм життя, який мене оточує - найчастіше повільний і розмірений, але водночас це галасливий ритм великого міста. Тут люди вміють насолоджуватися життям кожен день".

У Франції навіть доставку їжі на велосипеді треба оформлювати як підприємництво. Достатньо 15 хвилин для реєстрації бізнесу, якщо є усі необхідні документи. При зарплаті у 2000 євро (55 860 грн) податки складають близько 400 євро (11 172 грн) у рік

Зараз ви читаєте новину «Грецьку мову вивчила за рік - українка поділилась враженнями від життя в Афінах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі