середа, 12 грудня 2018 00:15

Дітей водять до сауни - українка розповіла про німецькі дитсадки

Дітей водять до сауни - українка розповіла про німецькі дитсадки
Фото: mamovediya

Дошкільна освіта у Німеччині суворо регламентує кількість годин, які дитина проводить у садочку. Не переобтяжує малюків підготовкою до школи і пропагує прогулянки надворі у будь-яку погоду.

Як обрати дитячий садок у Німеччині, якими бувають садки і скільки це коштує розповіла Олена Афоніна в facebook-спільноті МамаБачить.

"Всі дошкільні заклади в Німеччині поділяються на три категорії: державні, напівприватні та приватні. У державному садку батьки сплачують лише мінімум за харчування, сума оплати залежить виключно від прибутку батьків. Зазвичай оплата не перевищує 30 євро на місяць. У напівприватному садку повна вартість сплачується до моменту, поки дитині немає трьох років, а потім батьки доплачують лише за вивчення іноземних мов (як було у нашому випадку) та за їжу", - розповідає українка.

У приватних дошкільних навчальних закладах весь період навчання дитини батьки сплачують повну вартість.

"У таких закладах впроваджують лише біо харчування та багато додаткових занять - дитяча йога, пілатес тощо. Також дітей водять до сауни. Оплата в таких садках в середньому складає 700-1000 євро на місяць. Отже, відвідування садка може обійтися родині від 30 до 1000 євро на місяць. Оплата за садок автоматично знімається з банківського рахунку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки заробляють українські лікарі в Лівії

У Німеччині розповсюджена практика обирати садок на восьмому-дев'ятому місяці вагітності. Черга до дитсадка може тривати кілька місяців, а може і рік. Найбільші черги до державних садків.

"Нам пощастило і ми отримали місце практично одразу. Однак отримати місце це ще не все. Потрібна довідка з місця роботи про кількість робочих годин, а також довідка про прибуток. Враховуючи ці дані батькам виписують дозвіл, що їхня дитина може ходити в садок. Кількість годин для кожної дитини вираховується індивідуально, в залежності від зайнятості батьків".

Такі уроки як музика чи малювання входять в звичайний курс навчання, заняття спортом - на рівні ранкової гімнастики.

"У деяких садках дітей з чотирьох років водять до басейну. Але батьки завжди можуть водити дитину на додаткові заняття самостійно. Дуже велика кількість різноманітних пропозицій для абсолютно різного віку, і не лише для діточок але й для матусь з немовлятами. Загалом умови в садках дуже різні. В більшості дошкільних закладів дітей поділяють на дві основні групи: малюки віком до трьох років та ті, кому більше трьох. Також формують окрему групу з дітей яким 5-6 років".

На 18 малюків повинно бути 2 вихователя. Найменших діток не повинно бути більше 15 у групі.

"Більшість садків працюють з 8-ї ранку до 17-ї вечора,деякі з 6-ї ранку до 18 години. Повторюся - кількість годин, які дитина перебуватиме у садку, залежить від виданого державною установою дозволу. Також існують літні канікули, два тижні, під час яких садочки закриті. Як правило, закриваються всі садки майже одночасно. На цей період можна найняти так звану "тагесмуттер" - мама на день. Однак, така послуга досить дорога, тому батьки часто організовуються у невеличкі групи і вирішують, хто з них по яким дням зможе займатись дітьми".

Зараз ви читаєте новину «Дітей водять до сауни - українка розповіла про німецькі дитсадки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі