неділя, 01 грудня 2019 00:15

Далекобійників просто "з руками відривають" - українець розповів про переваги та недоліки роботи в Канаді
5

Кожні два тижня приходить зарплата, а також електронний документ, де розписані усі податки
Фото: inspired.com.ua
Електроні резюме надсилати марно. Набагато ефективніше просто принести своє резюме туди, де ти хочеш працювати.
У Канаді навіть на досить низьких позиціях, можеш  дозволити собі власний будинок, автомобіль, меблі, техніку, якісну їжу
За два роки у Канаді я встиг попрацювати у двох готелях − maintenance guy та housekeeper. Зараз працює в компанії із вирощування марихуани
На заводі по вирощуванні марихуани готує кімнати під рослини,  миє та чисте усяке устаткування

В Україні Тарас Хуторний працював журналістом. Зараз він живе у Канаді в Монктоні провінції Нью-Брансвік та працює в компанії з вирощування марихуани.

Він на власному прикладі розповідає Inspired про особливості працевлаштування, перевагах і недоліках роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителям дають безвідсоткові кредити на житло - подробиці купівлі нерухомості у Франції

Роботу в Канаді знайти досить легко, але хорошу − непросто. Постійно потрібні люди на робітничі спеціальності, офіціанти, касири, консультанти в кол-центри, прибиральники в готелях, таксисти. Зазвичай це робота на мінімальну зарплату. Далекобійників просто "з руками відривають", але на цю професію треба вивчитися і отримати відповідну категорію водійських прав. Якщо ж ти хочеш влаштуватися за своїм фахом або просто отримати пристойну роботу, то пошуки можуть тривати півроку і довше. Це я говорю про наш Монктон (провінція Нью-Брансвік), із загальним населенням менше 100 тисяч. У великих містах з роботою простіше, тому чимало моїх знайомих-емігрантів, втомившись від пошуків, переїхали у Торонто, Отаву та Монреаль.

Автор: inspired.com.ua
  Електроні резюме надсилати марно. Набагато ефективніше просто принести своє резюме туди, де ти хочеш працювати.
Електроні резюме надсилати марно. Набагато ефективніше просто принести своє резюме туди, де ти хочеш працювати.

Є кілька шляхів працевлаштування. Наприклад, тут постійно проходять ярмарки вакансій. Сам на таке ходив, мені не допомогло, але знаю людей, які працевлаштувалися таким чином. Можна ще спробувати інтернет-сайти із пошуку роботи. Зазвичай цей варіант не спрацьовує, електронні резюме ідуть в віртуальний кошик сміття. Набагато ефективніше просто принести своє резюме туди, де ти хочеш працювати. Ще краще так зробити, якщо ти знаєш, що компанія шукає людей (оголошення по радіо, в газеті, вивіска на дверях магазину, пост знайомого в соцмережі тощо). Наприклад, на другу свою роботу я влаштувався так: знайома знайомої написала в Facebook-пост, мовляв, сил не вистачає, людей мало, доводиться працювати за трьох. Я взяв своє резюме і після робочого дня заїхав у готель, де, як виявляється, є вакансії. Мене відвели до менеджера, ми поговорили, і він відразу мене найняв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На рахунку треба мати $10 тисяч" - українка розповіла, як переїхати до Канади

Найефективніший спосіб знайти роботу − через знайомих. Тому ти маєш з усіма товаришувати, збільшувати свою базу знайомств, а значить бути в курсі хто-де-кого шукає. Свою першу канадську роботу я отримав завдяки знайомому. Він тривалий час працював maintenance guy (майстер на всі руки) в одному готелі, потім звільнився, але зберіг хороші стосунки з власником. Останній подзвонив моєму знайомому, мовляв, "кров з носу" потрібна людина, яка цвях забити може або паркан пофарбувати. Той передзвонив мені − наступного дня ми вже вдвох сиділи навпроти власника готеля.

Автор: inspired.com.ua
  За два роки у Канаді я встиг попрацювати у двох готелях − maintenance guy та housekeeper. Зараз працює в компанії із вирощування марихуани
За два роки у Канаді я встиг попрацювати у двох готелях − maintenance guy та housekeeper. Зараз працює в компанії із вирощування марихуани

Але є одне але. Щоб набрати базу знайомих, потрібен час. Його у новоприбулих емігрантів зазвичай не має. Життя тут дороге, і грошові запаси, привезені з рідної країни, швидко тануть. Тому більшість моїх знайомих ішли в агенції із працевлаштування вже через посередника отримували роботу. Спосіб досить ефективний, щоправда, є чимало мінусів. Робота зазвичай низькоплачувана, важка та ще й агенція забирає певний відсоток із твоєї зарплатні кілька перших місяців.

Особливості роботи в Канаді

Графіки роботи у Канаді для мене незвичні. Можливо, це пов'язано із тим, що я випав із своєї професії і опинився на досить екзотичній, як на мене, посаді. Зараз я працюю на заводі, що вирощує марихуану. У мене 12-годинні зміни по два-три дні поспіль, вихідні часом припадають на середину тижня, а іноді я відпочиваю з п'ятниці по неділю.

Якщо говорити про понаднормову роботу, то зазвичай компанії дуже вітають твоє рішення залишитися довше. Новоспеченим емігрантам дуже потрібні гроші, тому вони перепрацьовують. Зазвичай така робота і оплачується вище. Наприклад, якщо ти отримуєш 14 доларів за звичайну годину, то за понаднормову тобі заплатять 21 долар, тобто на 50% більше. Цифра може різнитися, бо це залежить від політики конкретної компанії. Одні рахують виплати, відштовхуючись від твоєї ставки, інші − від мінімалки. Якщо не помиляюся у нашій провінції Нью-Брансвік зараз мінімальна зарплатня становить трохи більше 11-ти доларів. Кожна провінція встановлює свій розмір мінімалки.

Автор: inspired.com.ua
  У Канаді навіть на досить низьких позиціях, можеш  дозволити собі власний будинок, автомобіль, меблі, техніку, якісну їжу
У Канаді навіть на досить низьких позиціях, можеш дозволити собі власний будинок, автомобіль, меблі, техніку, якісну їжу

Бачив чимало канадців, які беруть понаднормову роботу і навіть працюють у свої вихідні, але загалом вони мені здаються досить лінивим народом. Таке враження, що вся економіка цієї успішної країни витягує завдяки наполегливій праці емігрантів. Канадці ж, якщо є можливість не працювати, охоче нею користуються. Піти з роботи раніше, примножити свої довгі вихідні за рахунок ще одного дня (я на лікарняному!) − це досить поширене явище.

Плюси і мінуси

В Україні я працював журналістом, моїм головним інструментом заробляння грошей була мова. Коли я їхав у Канаду, я розумів, що ця сторінка життя перегорнута. Я не володію англійською настільки добре, щоб створювати нею якісний інформаційний продукт, тому мене чекали (і дочекалися!) нові професії. За два роки у Канаді я встиг попрацювати у двох готелях − maintenance guy та housekeeper. Зараз працюю в компанії із вирощування марихуани в sanitation team. Ми готуємо кімнати під рослини, щоб вони були чистими, миємо-чистимо усяке устаткування. Зараз мій головний робочий інструмент − шланг. Звісно, це незвично і важко, якщо порівнювати з офісною роботою.

Автор: З відкритих джерел
  На заводі по вирощуванні марихуани готує кімнати під рослини,  миє та чисте усяке устаткування
На заводі по вирощуванні марихуани готує кімнати під рослини, миє та чисте усяке устаткування

Разом із тим, працюючи в Канаді навіть на досить низьких позиціях, ти можеш жити по-людськи: власний будинок, автомобіль, меблі, техніка, якісна їжа − усе це доступно. Щодва тижня тобі приходить зарплатня, а також електронний документ, де розписані усі твої податки (їх тут багато і вони чималі). Ти знаєш скільки у тебе забирає грошей держава і твоя провінція, і відповідно − очікуєш нормальних доріг, хороших бібліотек, доглянутих парків. Зазвичай ці очікування справджуються. Я як страшний сон згадую в Україні ці сірі зарплати в конвертах, податки з мінімальної зарплатні, хоча ти отримуєш в рази більше, або маніпуляції компаній із СПД, щоб платити поменше. З іншого боку − в Україні якщо і платиш податки чесно, то геть не зрозуміло, куди вони йдуть. Це неприємне відчуття, що ти обманюш власну державу, а вона − тебе, нарешті, зникло. У Канаді є правила гри, і вони виконуються.

Американці простіше ставляться до речей. Якщо в орендованій квартирі зламалась пральна машина чи мікрохвильова піч, власники просто купують нові. До квартирантів не буде жодних претензій. У коридорах багатоквартирних будинків можна побачити коробки з різними посилками, що залишають кур'єри. І ніхто не забере чужу річ.

Зараз ви читаєте новину «Далекобійників просто "з руками відривають" - українець розповів про переваги та недоліки роботи в Канаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі