четвер, 18 липня 2019 18:47

Чому більше українців їдуть на ПМП до США, ніж до Польщі

Чому більше українців їдуть на ПМП до США, ніж до Польщі
"Якщо Україна почне розвиватися так, як Польща 25 років тому, то українці почнуть повертатися з-за кордону", - Андрій Биченко, соціолог. Фото: Depositphotos

З початку року 1996 українців отримали дозвіл виїхати на постійне місце проживання до США. Торік таких було 3358, тоді як 2014-го – 1368. Статистику наводять у Департаменті організаційного забезпечення Державної міграційної служби.

Також цьогоріч вже 128 українців отримали такий дозвіл на виїзд до Білорусі, 366 – до Литви, 90 – до Молдови, 411 – до Німеччини, 146 – до Польщі, 331 – до Росії, 174 – до Угорщини і 151 – до Чехії.

- Головною причиною еміграції українців є економічна ситуація в країні, - каже в інтерв'ю Gazeta.ua керівник соціологічної служби центру Разумкова Андрій Биченко, 45 років. - При чому, не сьогоднішня. Йдеться про її перспективи, які є досить депресивними. Всі інші причини так чи інакше зводяться до цього.

Чому стає більше емігрантів?

Отримати дозвіл виїхати закордон на постійне місце проживання нелегко. Є багато людей, які хочуть переїхати з України. Їх кількість стабільна. Однак вони або не можуть зробити це легально, або для них це надто дорого.

На кількість емігрантів впливає внутрішня політика країн. Там влада вирішує, чи готові вони прийняти українців. Наприклад, Чехія, Німеччина та США збільшує квоту на емігрантів з України. За будь-які такі можливості виїхати українці чіпляються. Адже охочих переїхати більше, ніж пропозицій.

На кількість емігрантів впливає внутрішня екоміка країн.

Кількість охочих виїхати могла зрости через війну?

З цього приводу тікає з України та частина населення, яка мешкає в зоні бойових дій. Такі емігранти займають незначну частку від їхньої загальної кількості. Для інших це не є визначальною приичиною, чому вони їдуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець поїхав працювати будівельником у США та став програмістом в Apple

Чому найбільше українців переїжджають саме до США?

Цифра залежить від країни, яка приймає емігрантів. У Польщі живуть 38 мільйонів людей, а в США — 327 мільйонів. Відповідно й інтерес переїхати туди мають вдесятеро більше людей. Тому ми бачимо таку статистику. І це не говорячи про різницю в економіці країн.

Які плюси та мінуси для України від еміграції населення?

Емігранти приносять користь іншим країнам, а не Україні. Водночас для них - це можливість заробляти більше грошей та жити в кращих умовах. Деякі з них хочуть повернутися в Україну як інвестори, але тут їм часто не можуть нічого запропонувати.

Але це позитивна тенденція, що українців у США приймають. Ми бачимо протилежну ситуацію з мігрантами з Мексики чи Латинської Америки. Це говорить про те, що українцям є, що дати США. Зокрема, це стосується фахівців різних галузей.

Українцям є, що дати США. Зокрема, це стосується фахівців різних галузей.

У які країни згодом можуть почати переїжджати українці?

Якщо Україна почне розвиватися так, як Польща 25 років тому, то українці почнуть повертатися з-за кордону. Але зважаючи на нинішню ситуацію, вони виїжджатимуть ще більше до Польщі, Чехії, США та, можливо, Британії. Щодо останньої, це залежатиме від політики країни.

Утім, в України ще є шанс повернути емігрантів. І багато з них можуть стати інвесторами. Але для цього потрібна навіть не зміна політиків, а парадигми України як держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 стереоптипів американців про українців

Що має зробити влада, щоб українці не захотіли емігрувати?

Спростити адміністрування податків, зробити чесною судову систему та розвивати технологічно прогресивні галузі економіки. Україна може зробити це зараз, адже має необхідний освітній потенціал.

80% українців, які раніше працювали за кордоном, хочуть повернутися туди знову. Про це свідчать результати опитування порталу olx.ua.

Більшість готова їхати працювати у ті ж країни, де були раніше. Зокрема йдеться про українців, які працювали у Литві, Великобританії та Словаччині. Рейтинг країн, які перевищили всі сподівання українських заробітчан, очолили США та Швеція.

Зараз ви читаєте новину «Чому більше українців їдуть на ПМП до США, ніж до Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі