четвер, 08 травня 2008 07:06

8 травня війська російського царя Петра I зруйнували Запорізьку Січ

1709 — за перехід запорожців на бік гетьмана Івана Мазепи війська російського царя Петра I зруйнували Запорізьку Січ. Частина козаків перейшла на підвладну Кримському ханству територію і поблизу нинішнього Херсона заснувала так звану Олешківську Січ. Хан, побоюючись запорожців, заборонив їм споруджувати укріплення й користуватися гарматами. На батьківщину січовики повернулися 1734-го. Готуючись до війни з Кримом і Туреччиною, царський уряд дозволив козакам селитися на Запоріжжі. У березні 1734 року на річці Підпільній у рукаві Дніпра, поблизу колишньої Старої Січі, вони заснували так звану Нову Січ.


1794 — у Парижі на гільйотині страчено 51-річного французького хіміка Антуана Лавуазьє — засновника сучасної хімії. Смертний вирок виніс революційний трибунал, звинувативши вченого в корупції.


1984 — Олімпійський комітет Радянського Союзу відмовився від участі   спортсменів у XXIII Олімпіаді в Лос-Анджелесі. Бойкот обґрунтовували загрозою насилля щодо радянських представників. Насправді це була політична акція — відповідь на бойкот американцями Московської олімпіади 1980-го.

Зараз ви читаєте новину «8 травня війська російського царя Петра I зруйнували Запорізьку Січ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі