вівторок, 07 грудня 2010 02:00

7 грудня


1877 — Джон Крузі, механік американського винахідника Томаса Едісона, продемонстрував у редакції одного з наукових журналів винайдений його шефом пристрій — фонограф. Він реєстрував звукові коливання у вигляді борозни на поверхні олов'яної фольги, якою був обгорнутий валик, що обертався за допомогою ручки. Першим звукозаписом став дитячий вірш "У Мері був баранчик", який читав Едісон. Утім відносно нормальною якість звукозапису стала лише на початку 1880-х після серії вдосконалень.

1921 — для прискорення збору продовольчого податку Раднарком Української СРР запровадив продовольчі паспорти для селян, що виконали продподаток. Ті, хто не мали паспортів, позбавлялися права вивозу продовольства й обміну на нього промислових товарів, а також підпадали під судову відповідальність за несплату податку.

1988 — на північному заході Вірменської РСР стався землетрус магнітудою 7,2 бала за шкалою Ріхтера. Були повністю зруйновані місто Спітак і 58 сіл. Частково — міста Ленінакан, Степанаван, Кіровакан і ще понад 300 населених пунктів. Загинули щонайменше 25 тис. осіб, 514 тис. залишилися просто неба. Землетрус охопив близько 40% території Вірменії. Президент СРСР Михайло Горбачов попросив США про гуманітарну допомогу — уперше з часів Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «7 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі