пʼятниця, 03 вересня 2010 05:57

3 вересня

1864 — в маєтку Геленеборґ неподалік Стокгольма прогримів вибух, який знищив хімічну лабораторію винахідника та підприємця Еммануеля Нобеля. Загинули п"ятеро людей. До нещасного випадку призвели досліди з вибухонебезпечною речовиною — нітрогліцерином. Серед жертв був і молодший син Нобеля, Еміль Оскар. Сам Еммануель переніс інсульт і решту вісім років життя провів в інвалідному візку. Але інший його син — Альфред — продовжив досліди. Він і розробив на основі нітрогліцерину "безпечний вибуховий порошок" — динаміт. 1867 року запатентував його і стрімко розбагатів на своєму винаході.

1918 — Міністерство внутрішніх справ Української Держави (гетьманат Павла Скоропадського) у циркулярі отаманам усіх районів залізничної варти повідомило про початок її діяльності на залізницях. Обов"язки: контроль за порядком і безпекою руху та за збереженням вантажів. Також чини залізничної варти мали постійно стежити, аби біля вантажних поїздів не було сторонніх осіб, і звертати увагу на умови життя залізничних службовців: чи не перевищує заробітку рівень їхнього життя. Ці відомості зосереджувалися у карно-розшуковому відділі.

1939 — на третій день після нападу Гітлера на Польщу уряди Великої Британії та Франції виступили із заявою про оголошення війни фашистській Німеччині. Першим кроком британців у воєнних діях стали скинуті над Німеччиною 13 т антифашистських листівок. Франція почала збройну боротьбу через два тижні після оголошення війни.
Зараз ви читаєте новину «3 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі