четвер, 03 грудня 2009 08:08

3 грудня

1591 — у німецькому місті Гамбурзі понад 100 жителів — здебільшого броварі та власники великої нерухомості — підписали найперший із відомих в історії договір про протипожежне страхування. Кожен із них мав сплатити 10 талерів іншому учаснику угоди, якщо згорить його будинок. Передбачалося, що гроші будуть збирати самі погорільці, але ця система себе не виправдала, і з 1637-го цим питанням зайнявся муніципалітет. Такий порядок взаємного страхування зберігався до грудня 1676-го. Влада міста тоді вирішила запровадити індивідуальні поліси та брати за них регулярні внески. Так у Гамбурзі з"явилася Головна пожежна каса — найстаріше товариство страхування від вогню, яке існує донині.


1920 — польський сейм для позначення  Східної Галичини, заселеної українцями, запровадив термін "Східна Малопольща" — історичну назву польської етнічної території на схід від Кракова. Зникали з офіційного вжитку окреслення "українець", "український", натомність запроваджувалися — "русин", "руський". Територію Східної Галичини поділили на три воєводства: Львівське (28 повітів), Станіславське (16 повітів) і Тернопільське (17 повітів).


1933 — газета "Вісті ВУЦВК" — головне видання Української СРР опублікувала інформацію про боротьбу з мишами. Зазначено, що план боротьби з ними в полі виконаний на 57,6%, у коморах — на 53,2%.

Зараз ви читаєте новину «3 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі