середа, 25 листопада 2009 18:38

26 листопада

1855 — у Константинополі (зараз Стамбул) під час формування польського легіону для участі в Кримській війні проти Росії від холери помер польський поет-романтик 57-річний Адам Міцкевич. Його тіло перевезли до Парижа, а через 40 років перепоховали у підземеллях Вавеля — замку польських королів у Кракові. Найвидатніший твір Міцкевича — епічну поему "Пан Тадеуш" — у середині 1920-х переклав українською Максим Рильський. Переклад фахівці визнають найкращою інтерпретацією поеми іншою мовою.


1941 — із бухти Ітуруп на Курильських островах у цілковитій "радіотиші" в море вийшли шість японських авіаносців із 400 літаками і прикриттям із двох лінкорів, трьох крейсерів, дев"яти міноносців. За планом адмірала Ісороку Ямамото, вони мали завдати несподіваного потужного удару по американській базі Перл-Гарбор, аби знищити тихоокеанський флот США. Атака відбулася на світанку 7 грудня. США оголосили війну Японії.


2004 — за "ігнорування прав і свобод українського народу, сприяння фальсифікації виборів Президента України у 2004 році та зраду академічних цінностей" учена рада Львівського університету ім. Франка позбавила тоді ще чинного президента України Леоніда Кучму звання почесного доктора.

Зараз ви читаєте новину «26 листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі