четвер, 23 вересня 2010 18:19

24 вересня

1802 — на 54-му році життя наклав на себе руки колишній директор Петербурзької митниці, письменник Олександр Радищев. Прочитавши його "Подорож із Петербурга до Москви", 1790-го Катерина II заслала його на 10 років до Сибіру. 1796-го її син Павло I дозволив арештантові повернутися до свого підмосковного маєтку. А 1801-го Олександр I призначив Радищева в Комісію укладання законів. Та її голова граф Петро Завадовський не стерпів вільнодумства та пообіцяв підлеглому "новий Сибір". Прийнявши вранці ліки, Радищев раптом випив склянку "крепкой водки" — кислоти для чищення еполетів.

1919 — Іван Огієнко, міністр сповідань Української Народної Республіки, звернувся до єпископів із вимогою, щоб Євангеліє в церквах читали українською й виголошували нею проповіді. Міністр також дав місяць для прийняття української вимови Служби Божої, яку доти правили церковнослов"янською. Порушників цього наказу мали позбавити посади та віддати під суд.

1960 — понад 900 військовослужбовців, відряджених президентом США Дуайтом Ейзенгавером до міста Літтл-Рок у штаті Арканзас, розігнали багатотисячний натовп расистськи налаштованих городян. Він оточив середню школу, де раніше навчалися лише білі діти, й не пускав туди перших дев"ятьох темношкірих учнів. Останні пішли на уроки під охороною підрозділу десантників. За місяць чорношкірі школярі ходили до уроки без охорони.
Зараз ви читаєте новину «24 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі