вівторок, 22 квітня 2008 07:04

22 квітня в історії

1330 — за наказом короля Франції Карла V розпочато будівництво фортеці Бастилія, що мала б захистити Париж від нападів англійців. Закінчилося спорудження через два століття. Вісім башт заввишки 30 м з"єднані між собою такої ж висоти стінами, оточеними ровом із водою завширшки до 25 м. У XVII ст. при кардиналі Рішельє Бастилія стала державною в"язницею. 14 липня 1789-го, під час Великої Французької революції, фортецю було взято штурмом, а сімох ув"язнених — звільнено. День взяття Бастилії став у Франції національним святом.


1915 — в ході Першої світової війни під час атаки біля міста Іпр (Бельгія) на шестикілометровій ділянці фронту німці вперше застосували отруйний газ. Протягом 5 хв. проти французів було випущено 180 т хлору. Із 15 тис. отруєних третина загинула. Через два роки в цьому ж районі німецька армія застосувала інший газ — гірчичний, який від місця боїв отримав назву іприт. Франція і Британія, а також США, які вступили у війну 1917-го, розпочали розробку власної хімічної зброї. Усього за роки Першої світової було використано понад 100 тис. тонн отруйних речовин. Більш як півмільйона людей були уражені, понад 30 тис. загинуло.


1998 — у ліфті свого будинку в Києві застрелено Вадима Гетьмана (народився 1935-го), економіста, фінансиста, політичного діяча. Народився в селі Снітин Лубенського району на Полтавщині в родині сільського вчителя. Закінчив Київський фінансово-економічний інститут. 1992-го очолив Національний банк України. Брав активну участь у розробці та прийнятті Конституції. Підозрюваного у вбивстві спіймали 2002-го і засудили до довічного ув"язнення із конфіскацією майна. Посмертно Гетьману було присвоєно звання Героя України.

Зараз ви читаєте новину «22 квітня в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі