четвер, 21 жовтня 2010 02:30

21 жовтня

1521 — король Англії Генріх VIII в полемічному посланні "На захист семи таїнств" дав негативну оцінку засновникові протестантського руху Мартіну Лютеру, за що Папа Римський Лев X вручив йому титул "Захисник віри". Коли ж згодом, через відмову Ватикану дозволити розлучення Генріха VIII, англійський король порвав із Ватиканом, інший папа — Павло III — позбавив його цього титулу. Та британський парламент відновив його, і він досі фігурує в повному титулі англійських монархів.


1665 — у Москві лівобережний гетьман Іван Брюховецький, який у вересні прибув із великим почтом до Москви, підписав так звані "Московські статті". Цей новий українсько-російський договір звів до мінімуму автономію України: усі податки мали надходити до московської скарбниці, на Україну поширювалася царська горілчана монополія, новообраний гетьман мав приїжджати до Москви на затвердження, в Україну мало прибути 12-тисячне царське військо, що розміщувалося в найбільших містах Лівобережжя. В обмін на ці поступки Брюховецький отримав титул боярина та земельні володіння неподалік кордону з Московією.


1879 — після 14 місяців експериментів американський винахідник Томас Едісон у своїй лабораторії успішно випробував свою першу лампу розжарювання з вугільною ниткою. Вона пропрацювала 13,5 год. Згодом він сказав, що "електроенергія стане такою дешевою, що тільки багаті будуть використовувати свічки".

Зараз ви читаєте новину «21 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі