пʼятниця, 18 квітня 2008 07:06

18 квітня

1825 — у Петербурзі на 68-му році життя помер український живописець-портретист, іконописець Володимир Боровиковський. Народився в сім"ї козака у Миргороді на Полтавщині. За сімейною традицією, служив у місцевому козацькому полку. Малювати вчився в батька — іконописця. Наприкінці 1780-х переїжджає до Петербурга, працює під керівництвом Дмитра Левицького. 1795-го стає академіком петербурзької Академії мистецтв. Успіхом користувалися його мініатюри й портрети, особливо жіночі, наприклад портрет М. І. Лопухіної 1797 року, який зберігається в Третьяковській галереї. Створив майже 200 портретів своїх сучасників. Його твори є в багатьох музеях Росії та України. Автор розписів церков у Миргороді, Могилеві, Петербурзі.


1906 — на Береговому хребті Кордельєрів (США) відбувся землетрус силою 8,2 бала за шкалою Ріхтера. Загинуло майже 800 жителів Сан-Франциско, зруйновано 28 тис. будівель і завдано збитків на $400 млн.


1956 — голлівудська кінозірка Ґрейс Келлі вийшла заміж за принца Монако Реньє III. За два роки до цього Келлі отримала "Оскара". Коли 1955-го на зйомках фільму Хічкока "Піймати злодія" познайомилась із принцом, перебувала в зеніті слави. Після 12 місяців листування вона погодилася на одруження. Ставши принцесою Ґрейс, перестала зніматися в кіно. Народила трьох дітей — принца Альберта, принцес Кароліну та Стефанію. У вересні 1982 року Ґрейс Келлі, 52 роки, трагічно загинула. Її автомобіль зірвався в урвище на гірській дорозі поблизу Монте-Карло.

Зараз ви читаєте новину «18 квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі