субота, 17 травня 2008 07:07

17 травня бельгійський майстер Адольф Сакс запатентував саксофон

1809 — французький імператор Наполеон видав декрет, що глава католицької церкви позбавляється світської влади, а Рим та всі володіння Папи приєднуються до Французької імперії. У відповідь Папа Пій VII своєю буллою відлучив Наполеона від церкви. Улітку цього ж року Рим було захоплено французами, а Папу арештували й вивезли до Франції.


1846 — бельгійський майстер Адольф Сакс запатентував саксофон, створений уперше чотири роки до того. Перший твір, при виконанні якого було використано саксофон, написав французький композитор Гектор Берліоз (1803–1869). Від початку XX ст. саксофон здобуває популярність, а згодом стає символом джазової музики.


1924 — у Празі (Чехословаччина) засновано українське видавниче товариство "Сіяч". Видання надходили як за кордон, так і до Радянської України. До товариства входили 22 професорів і 77 студентів Українського педагогічного інституту ім. Драгоманова в Празі.


1970 — з марокканського міста Сафі на папірусному човні "Ра-2" стартувала експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Хеєрдала (1914–2002), метою якої було довести можливість досягнення берегів Америки давніми африканськими народами. Через 57 днів усі сім мореплавців досягнули узбережжя Барбадосу. Перша спроба на "Ра-1", здійснена рік до того, зазнала невдачі через невдалу конструкцію човна.

Зараз ви читаєте новину «17 травня бельгійський майстер Адольф Сакс запатентував саксофон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі