пʼятниця, 15 жовтня 2010 06:10

15 жовтня

1666 — англійський король Карл II з'явився перед парламентаріями в небаченій доти одежі — жилеті. Вбрання пошили з недорогої та непоказної тканини: він хотів, щоб новий стиль одягу при дворі став менш бундючним і пишним. Не бажаючи надто дивувати публіку, Карл попередив лордів за тиждень до "презентації". Сучасники пишуть, що невдовзі після цього весь англійський королівський двір "був повен жилетів".


1940 — у нью-йоркських кінотеатрах "Капітоль" та "Астор" відбулася світова прем'єра фільму Чарлі Чапліна "Великий диктатор" — сатири на Гітлера. Цю свою першу повнометражну (124 хв.) звукову стрічку Чаплін зняв за власним сценарієм на своїй студії і за свої $2 млн (тепер $30 млн). Режисер одночасно виступив у двох головних ролях — простого єврея-цирульника Аденоїда Хінкеля — пародія на німецького фюрера. У фільмі Чаплін імітує його істеричні промови. Найвідоміша сцена — танець Хінкеля з повітряною кулькою у вигляді глобуса під музику Ваґнера. Під час Другої світової "Великого диктатора" запропонували для прокату в СРСР. Та після закритого перегляду Йосип Сталін відкинув пропозицію.


1920 — у Кам'янці-Подільському — тимчасовому місці перебування урядових установ УНР — Федір Сумневич, армійський цивільний прифронтовий комісар при армії УНР, видав обов'язкову до виконання постанову. У ній ішлося: на території України, звільненій від більшовицької окупації, забороняли азартну гру в карти — де це не було б, виготовлення самогонки та продаж спиртних напоїв. За порушення постанови передбачали 60 тис. грн штрафу або позбавлення волі до трьох місяців.

Зараз ви читаєте новину «15 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі