четвер, 14 жовтня 2010 03:43

14 жовтня

1770 — на річці Мокра Московка для захисту від набігів кримських татар і турків заснували Олександрівську фортецю — найбільшу в Дніпровській оборонній лінії. 1806-го споруда втратила військове значення і перетворилася на місто Олександрівськ. Із 1921-го воно називається Запоріжжям.

1942 — утворилася Українська повстанська армія, підпільна збройно-політична формація, сформована протягом того року із розрізнених повстанських загонів Організації українських націоналістів. Головним завданням УПА було визволення українського населення від німецької й радянської окупації.

1962 — настала Карибська криза, через яку СРСР і США опинилися на порозі атомної війни. Приводом до загострення відносин стало виявлення американським розвідувальним літаком на Кубі радянських ракет середньої дальності, здатних нести ядерні боєзаряди. Протягом наступних двох тижнів тривали переговори між Штатами і Радянським Союзом про вихід із кризи. Атомної війни вдалося уникнути.

1964 — американський релігійний і громадський діяч Мартін Лютер Кінґ одержав Нобелівську премію миру. Так його відзначили за роль у ненасильницькій боротьбі проти расизму в США. 35-річний Кінґ став наймолодшим нобелівським лауреатом за всю історію присудження цієї престижної нагороди.

1997 — після реставрації в санкт-петербурзькому Ермітажі виставили картину голландця Рембрандта ван Рейна (1606—1669) "Даная". 1985-го один із відвідувачів музею облив картину сірчаною кислотою й порізав ножем. Відновлювали її 12 років. Того чоловіка визнали божевільним. Наступні шість років він провів у психіатричній лікарні.
Зараз ви читаєте новину «14 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі