вівторок, 13 травня 2008 07:02

13 травня з"явився звичний нині столовий ніж

1637 — остерігаючись змови, французький кардинал Рішельє наказав закруглити всі ножі, що використовували під час трапез. Так з"явився звичний нині столовий ніж.


1846 — США формально оголосили війну Мексиці, за два місяці після фактичного початку бойових дій. У ході цієї війни американці захопили північні мексиканські території — Техас, Каліфорнію, Нью-Мексико й Аризону.


1865 — в Одесі відкрито Імператорський Новоросійський університет — третій в Україні. Нині — Державний університет ім. Іллі Мечникова. В університеті працювали Іван Сєченов, Данило Заболотний, Ілля Мечников й інші видатні вчені.


1975 — київське "Динамо" вперше виграло Кубок володарів кубків Європи з футболу, перемігши з рахунком 3:0 у Базелі (Швейцарія) угорський клуб "Ференцварош".


1981 — 23-річний Мехмет Алі Агджа із турецького терористичного угруповання "Сірі вовки" на площі Святого Петра в Римі вистрілив у Папу Римського Івана Павла ІI. Він їхав у відкритому автомобілі. Із чотирьох куль дві вцілили в главу Католицької церкви, а дві поранили випадкових присутніх. Натовп обеззброїв Агджу. Той стверджував, що замахом висловив протест "проти імперіалізму Радянського Союзу і США і проти геноциду у Сальвадорі і Афганістані". 

Зараз ви читаєте новину «13 травня з"явився звичний нині столовий ніж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі