субота, 24 грудня 2011 16:24
Дар'я Скорікова
Дар'я Скорікова
Дар'я Скорікова

Головний біль

Чорнобилець, що голодував під Кабміном, розказує як після ліквідації в нього повипадали зуби, почали з'являтися пухлини. Показує жменю медикаментів, що завжди має в кишені, - анальгетики й спазмолітики, заспокійливі. Від головного болю, тиску й нервів. Каже, із кожним роком ліків треба все більше, а вони постійно дорожчають.

Упізнаю набір препаратів - мій тато завжди має при собі такий самий. Він - ліквідатор I категорії, має II групу інвалідності. Голова може боліти кілька разів на тиждень. Пігулки допомагають не завжди. Торік йому вирізали пухлину.

Він - не військовий, у село під Чорнобилем послали із загоном цивільної оборони від заводу, на якому працював. Питаю, чи міг відмовитися. Каже, що кожен міг. Так зробив його начальник. Того виключили з партії, звільнили із заводу, очорнили в усіх місцевих газетах.

Директор попросив проголосувати за Азарова

У батька пенсія - трохи більше тисячі гривень. Половину віддає за комунальні послуги. Нещодавно пішов до юриста й дізнався, що має отримувати 6,5 тисяч. Той порадив  відсудити належне. Я відмовляю. Кажу, справу виграєш, але грошей не отримаєш. Принаймні, доки при владі Янукович із Азаровим.

Прем'єра тато знає. Згадує, як він у 1990-х приїжджав до Житомира на завод "Хімволокно", агітував за себе як кандидата в парламент. Директор попросив робітників проголосувати за нього. Азаров пройшов. А завод невдовзі збанкрутував. Наша родина виживала на мамину вчительську зарплату.

Мене взяли на першотравневий парад одразу після вибуху на Чорнобильській станції. Стала кольору "йоду", лікарі казали: "Із неї нічого не буде". Та я оклигала. Маю 26 років. Але головний біль інколи такий нестерпний, що ковтаю пігулки жменями.

Зараз ви читаєте новину «Головний біль ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі